Hlavní obsah

ANO stále nerozhodlo, kam na volby pošle Babiše

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Hnutí ANO pokračuje s krajskými sněmy, které rozdělují místa na kandidátkách. Většina ministrů už má své místo jasné. Ne tak premiér. Jeho tým váhá mezi dvěma kraji.

Článek

Zatímco jeho hlavní konkurenti už tento týden představili krajské lídry, hnutí ANO pokračuje v krajských sněmech, které určí, kdo bude stát v čele jednotlivých kandidátek. Tento víkend může napovědět, kde bude kandidovat premiér Andrej Babiš.

V souvislosti s Babišem se totiž hovoří hned o dvou regionech – Středočeském kraji, kde kandidoval před čtyřmi lety, a nově také o kraji Ústeckém.

O možnosti, že by premiér ve středních Čechách nekandidoval, prý slyšel i ústecký poslanec a tamní hejtman Jan Schiller, avšak nepotvrdil to. „Nominaci ze všech sedmi oblastí v Ústeckém kraji má pan ministr Richard Brabec,“ uvedl. Dalšími na listině by měli být stávající poslanci Jan Richter, Jaroslav Bžoch, Pavel Růžička, Eva Fialová a Tomáš Kohoutek.

Od Ústeckého kraje si hnutí ANO slibovalo zajímavý souboj s Babišovým největším sokem – kandidátem na premiéra koalice Pirátů a STAN Ivanem Bartošem, který v tomto kraji koaliční kandidátku vede.

Zároveň má v kraji osobně velkou podporu. Třeba v Lovosicích, kde sídlí chemička Lovochemie spadající do jeho svěřenského fondu, získalo hnutí ANO při loňských krajských volbách 38 procent hlasů. Ústecký kraj nahrává hnutí ANO a jeho sociální politice také složením svého obyvatelstva a sociálně vyloučenými lokalitami.

Podle informací Seznam Zpráv však Babiš nakonec své plány na kandidaturu v Ústeckém kraji mírní a uvažuje o tom, že vycouvá zpět na kandidátku ve Středočeském kraji, kde vyhrál volby před čtyřmi lety, což by dokazovala i premiérova aktivita v posledních dnech. V tomto týdnu třeba zahajoval stavbu multifunkční sportovní haly v Lysé nad Labem, následně zavítal do Mladé Boleslavi.

Babišovi se do Ústí nechtělo i z dalšího důvodu, kterým jsou kauzy kolem krajského zdravotnictví, které tamní garnituru v posledních měsících provázely.

Kandidátka středočeského hnutí ANO zůstává zatím tajná, o její možné podobě nevědí ani oslovení členové, podle nichž krajská předsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová na jménech zatím „sedí“. Krajský sněm, který kandidátku potvrdí, by měl proběhnout o tomto víkendu. „Kandidátní listinu zveřejníme na konci června,“ řekl ústecký krajský manažer Jakub Komárek.

Seznam Zprávy oslovily i přímo Pokornou Jermanovou, která na dotaz nereagovala. Definitivní rozhodnutí však bude záležet jen na zakladateli a předsedovi Andreji Babišovi, který má v hnutí hlavní slovo.

Jména lídrů už prosakují z dalších krajů, kde už sněmy proběhly nebo se chystají v nejbližších dnech. Karlovarský krajský manažer ANO Vojtěch Matoušek uvedl, že sněm vybral jako lídryni kandidátky bývalou hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou.

Na další místo je podle něj navržena poslankyně Věra Procházková a na třetí pak starostka Sokolova Renata Oulehlová. „Dále jsou na kandidátce lékaři, starostové, zdravotní bratr, ředitel školy a další,“ uvedl Matoušek.

Jasný je už i lídr v Olomouckém kraji, kde bude obhajovat poslanecký mandát někdejší olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. V závěsu za ním kandiduje poslanec a někdejší náměstek ministra dopravy Milan Feranec. Poslanec a lékař zdravotnické záchranné služby Milan Brázdil, který ve dvou předchozích volbách jasně vyhrál v kroužkování a přeskákal na kandidátce několik kolegů (v roce 2013 dokonce i lídra kandidátky Jaroslava Faltýnka), se překvapivě musí spokojit až se 16. místem v pořadí.

Také ve Zlínském kraji již sněm proběhl. Lídrem tu bude předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Na dalších místech jsou podle hejtmana a zdejšího šéfa ANO Radima Holiše poslanec Marek Novák, starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek a poslankyně Margita Balaštíková.

V následujících dnech se uskuteční sněmy na východě Čech. V Královéhradeckém kraji dostala podporu ze všech oblastí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V Pardubickém kraji je favoritem na první místo na kandidátce poslanec Martin Kolovratník. „Získal podporu ve třech ze čtyř oblastí. Nic ale není potvrzeno, hlasování bude v pondělí večer,“ uvedla krajská manažerka Jiřina Klčová.

V Jihočeském kraji je pak sněm naplánovaný na 30. května. Jako lídr tu je navržen současný vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

V hlavním městě má ANO naplánovaný sněm už na příští týden. O kandidátce chtějí politici rozhodnout 26. května. Část straníků mluví o tom, že lídrem bude poslanec Patrik Nacher, další však prosazují jeho kolegyni ze Sněmovny lékařku Věru Adámkovou. A to zejména proto, že Nacher není členem hnutí.

V Babišově hnutí se hledá také místo pro šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Měl by být na kandidátce hnutí na Vysočině. Zda tomu tak bude, není jasné. „Ještě neproběhl krajský sněm, takže spekulovat o podobě kandidátky je v tuto chvíli předčasné,“ uvedla jihlavská šéfka a poslankyně ANO Monika Oborná.

Reklama

Doporučované