Hlavní obsah

ANO už nebude obtěžovat lidi na městských akcích. Radnice v Hradci Králové to zakázala

Radnice v Hradci Králové zrušila zábor veřejných prostranství při městských akcích, o které zažádalo hnutí ANO. To porušilo nepsané pravidlo o zákazu agitování na městských akcích, nelíbilo se to ani veřejnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Majetkový odbor radnice v Hradci Králové v minulém týdnu zrušil všechny zábory veřejného prostranství na městských akcích, o které si zažádalo hnutí ANO. Učinil tak proto, že ve městě doposud platil nepsaný zákaz agitace na městských akcích a jejich návštěvníci si na kandidáty hnutí rozdávající letáky a koblihy v sáčku stěžovali. Hnutí poslalo na radnici stížnost.

Článek

Hradecké hnutí ANO takto agitovalo například na srpnovém Nábřeží paromilů či začátkem září na oblíbených městských Slavnostech královny Elišky. Hradečáky, kteří využívají sociální sítě, navíc naštvalo i způsobem, kterým ke svému stánku na těchto akcích zvalo. Pozvánky na sociální síti Facebook byly mnohdy zavádějící tím způsobem, že akce, na něž ANO zvalo, vypadaly, jako kdyby je hnutí pořádalo.

Když Seznam na tuto skutečnost upozornil, hnutí pozvánky zrušilo. A zároveň ze strany města přišlo o již dříve schválené zábory prostranství na těchto akcích. Hnutí o možnost umístit svůj stánek zažádalo legálním způsobem, a úředník, který byl na radnici nový, jim je schválil, neboť neznal již zmíněné nepsané pravidlo, které má držet politickou agitaci mimo městské kulturní a sportovní akce.

„Když jsme na tuto chybu přišli, tak se odbor majetku rozhodl ke zrušení záboru ve zhruba čtyřech případech. To je do jisté míry amorální a nikdo s tím nepočítal, také proto k tomu povolení došlo. Nově přijatý pracovník netušil, že tady dojde k nějaké kolizi,“ uvedla náměstkyně primátora Romana Lišková (HDK), která má na starost městský majetek a organizace.

Proti snahám hnutí ANO účastnit se se svojí politickou agitací městských akcí už v minulosti vystoupil například ředitel Kulturního a vzdělávacího centra Adalbertinum Miroslav Franc. Adalbertinum je městská organizace, která na 28. září pořádá oblíbenou vinařskou akci Hradecký koštýř. France proto rozezlilo, když na Facebooku viděl pozvánky hnutí ANO „ANO, jdeme na víno – Hradecký koštýř“, jejichž pomocí hnutí zvalo veřejnost na tuto apolitickou akci a avizovalo, že si na ní chce povídat o tématu tolerance alkoholu na cyklostezkách. Po velké kritice tato pozvánka ze sociální sítě zmizela.

„Pro nás jsou takové aktivity naprosto nepřijatelné, protože jsme organizace zřízená městem a naším posláním je pracovat pro město, jeho občany a návštěvníky, takže bych byl velmi nerad, kdybychom byli spojováni s aktivitami politických stran,“ řekl Franc Seznamu minulý týden. Hnutí ANO tehdy ještě v diskuzi na sociální síti, kde byla jeho aktivita označována za parazitování, argumentovalo, že chce být „citlivě mimo centrum dění“, a jednička jeho kandidátky Monika Štayrová se hájila, že takové aktivity jsou v pořádku. „Parazitování, já bych to tak neviděla. My se snažíme dostat tam, kde je co nejvíce lidí, abychom jim mohli dávat naše letáčky – a tu informaci oni od nás buď přijmou, nebo nepřijmou, my jim ji nevnucujeme,“ uvedla tehdy pro Seznam.

Nyní se však už s redaktory odmítla bavit. Pondělní schůzku nejprve přijala, zhruba půl hodiny poté však zavolala, že po dohodě s kolegy se rozhodla k dané věci před kamerou nevystoupit.

Hnutí však na radnici poslalo dopis se stížností a dotazem, proč mu byly zábory prostranství zrušeny. „Odbor majetku dostal oficiální dopis, že ANO není spokojené se zrušením záborů. Chtěli po nás vyjádření, na základě jakého právního předpisu jsme si toto dovolili. Já musím říct, že takový předpis neexistuje, je to skutečně jen věc morálky a dobrých mravů a v tomto směru jim i odpovíme. Veřejnost si velmi stěžovala, že je obtěžována na městských akcích politickou agitací, takže jsme vlastně hnutí ANO pomohli k tomu, aby se to už neopakovalo,“ uvedla Lišková.

Aktivita politického hnutí se dostala už i na stůl kulturní komise rady města, která žádosti o dotace na kulturní akce schvaluje. Ta navrhuje změnu podmínek pro přiznávání dotací.

„Jsou to akce pořádané městem a krajem nebo akce, které město či kraj významně dotuje. Tenhle způsob politické agitace mi připadá jako parazitování na těchto akcích,“ říká předseda kulturní komise Miroslav Půža. Komise už proto navrhla řešení, které by mělo platit už před dalšími volbami. „Spoléhali jsme na morální odpovědnost stran, a jak je vidět, do budoucna to už nepůjde, takže jsme se bavili o tom, že se změní podmínky smluv, za kterých dostanou provozovatelé akcí finanční příspěvek. Bude tam vyloženě explicitně řečeno, že politická agitace na těchto akcích nebude možná,“ vysvětluje. Ten, kdo by podmínky porušil, by měl dotaci vrátit, nebo by měl jinou finanční sankci.

Reklama

Doporučované