Hlavní obsah

ANO už není Anofert, říká stranická hvězda z Brna. Ale do vysoké politiky nechce

ANO už není Anofert, svou roli vidím jinde než jako Babišova pravá ruka, tvrdí Vokřál.

 

Reklama

Andrej Babiš láká brněnského primátora Petra Vokřála výš, tomu se však do boje o post prvního místopředsedy ANO nechce.

Článek

Kdyby brněnský primátor Petr Vokřál využil všech nabídek svého stranického šéfa Andreje Babiše, udělal by určitě větší a rychlou politickou kariéru. Během tří let by se mohl stát primátorem, hejtmanem, poslancem a možná i ministrem.

Jenže to má háček.

Babišově hvězdě se nechce z Brna. A to přesto, že na ni šéf strany opakovaně naléhá, aby z magistrátu odešla a pustila se do vyšší politiky.

Jenže řídit druhé největší město Česka s dvanáctimiliardovým rozpočtem je pro Vokřála lákavější než být jedním z mnoha Babišových poslanců nebo jen na kraji přerozdělovat dotace. „Myslím, že moje pozice je pro hnutí důležitější, než kdybych šel do Sněmovny a byl tam jeden z dvou set,“ říká ve své brněnské kanceláři.

Pro Babiše je přitom Vokřál přesně typ politika, kterého potřebuje ukazovat na billboardech – bývalý úspěšný podnikatel a manažer, jenž už se osvědčil v regionální politice a po třech letech ve vedení Brna si ho často pochvaluje i opozice.

Děkuji, nechci

Jak potvrzují lidé ze strany, Babiš na Vokřála hodně dá. Třiapadesátiletý politik patří do okruhu oblíbenců, z nichž se bude na podzim vybírat pro ministerská křesla. Babiš o něm dokonce na jednání se spolustraníky prohlašuje, že by po něm jednou mohl převzít i celou stranu.

„Líbí se mu, jak pracuje. Kdyby byl jednička kandidátky, určitě by mohl aspirovat na ministra. I když to není podmínka,“ uvedl zdroj z hnutí ANO.

Úvahám, že by měl někdy v daleké budoucnosti vést ANO po Babišovi, se Vokřál jen upřímně směje. Místo toho už několik měsíců „odmlouvá" šéfovi, který ho chce na pozici lídra do sněmovních voleb. Stejně tak ho před rokem odmítl s žádostí, aby vedl kandidátku do krajských voleb.

Babišovy pokusy vystrkovat ho do čela různých kandidátek Vokřál označuje za zkratkovité a nekoncepční. „Hnutí by mělo vygenerovat dostatek lidí. Nemůžeme se zařadit mezi ty, kteří v personální nouzi budou sahat po těch, již jenom někde kousek vykoukli. Musíme mít dlouhodobou personální politiku,“ tvrdí Vokřál. Navíc si prý nechce vybudovat pověst kariéristy, který se nechá zvolit a za pár let už pošilhává po lepších funkcích.

Vokřál: V hnutí jsme se naučili rozdělovat práci. Ale Babiš má pořád hlavní slovo.

Nejnovějším důkazem, jak moc se Vokřálovi z Brna nechce, je nadcházející sněm ANO. Primátor by se na něm mohl utkat s Jaroslavem Faltýnkem o post prvního místopředsedy a stát se Babišovou pravou rukou.

Do souboje ale nejspíš nakonec nepůjde. „Musím to ještě zvážit, ale svoji funkci vidím jinde než jako první místopředseda,“ dodává Vokřál.

Důvodů, proč se do nejužšího vedení strany nehrne, je několik – padla by na něj většina organizační práce ve straně, takže by musel být častěji v Praze. A také se bojí, aby Faltýnkovi s jeho 11 nominacemi jen nedělal křoví a nepoškodil se tak v následném boji o řadového místopředsedu.

Vokřál chce v ANO především obhájit post místopředsedy zodpovědného za kraje, který zastával v posledních dvou letech. Díky této pozici se mu podařilo vybudovat síť kontaktů ve všech částech republiky, kterou se nyní může pochlubit jen málokdo v hnutí.

„V tom se strana za poslední dva roky nejvíc změnila. Začala fungovat vertikální komunikace, už si rozdělujeme práci. I když Babiš je samozřejmě stále silná osobnost," dodává primátor.

Reklama

Doporučované