Hlavní obsah

ANO v Hradci Králové přišlo o náměstkyni, nevylučuje odchod do opozice

Foto: ANO

Sesazená náměstkyně Věra Pourová.

Reklama

Hnutí ANO v Hradci Králové nevylučuje po rozpadu radniční trojkoalice odchod z vedení města do opozice. ANO tím reaguje na pondělní zasedání zastupitelstva, které odvolalo z funkce náměstkyni primátora Věru Pourovou (ANO).

Článek

Na zasedání někteří zastupitelé z ODS údajně hlasovali jinak a nedodrželi dohody s ANO. Uvedl to předseda zastupitelského klubu hnutí ANO a radní města Pavel Marek.

Královéhradecká trojkoalice se rozpadla na konci listopadu, kdy z ní pro neshody s hnutím ANO odešlo uskupení Zelení a Změna pro Hradec se třemi zastupitelskými hlasy. Zbylí členové koalice ANO a ODS mají v zastupitelstvu 16 hlasů z 37.

ODS v pondělí navrhla odvolat z vedení města náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Zárubu (Změna). Pro jejich odvolání hlasovali jen zastupitelé ANO a ODS a návrh neprošel. Proti odvolání Záruby však hlasoval radní Oldřich Vlasák (ODS). Vlasák v regionální MF Dnes k tomu uvedl, že při hlasování chyboval a uklikl se.

Zatímco Hanousek a Záruba ve vedení města zůstali, opozičním stranám se na návrh Zelených a Změny pro Hradec podařilo odvolat z funkce náměstkyni Věru Pourovou, a to k 31. prosinci. Opozice následně za pomoci Zelených a Změny zbavila radního Jiřího Langera (ANO) funkce zastupitele určeného pro tvorbu územního plánu města.

Podle Marka někteří zastupitelé ODS na zastupitelstvu nedodrželi dohody, a „oslabili tak novou menšinovou koalici“. ODS by se podle Marka měla jasně vyjádřit, jak si představuje další spolupráci ve vedení města. „Hnutí ANO je jinak připraveno k odchodu do opozice a nechce se podílet na politikaření místo zodpovědně práce pro občany města,“ uvedl Marek. Podle Vlasáka se (menšinová) koalice zatím nerozpadla a nikdo nenabídl smysluplnější řešení.

Královéhradecké ANO a ODS si krátce po rozpadu trojkoalice potvrdily, že jsou připraveny pokračovat ve vedení města spolu. Současně řekly, že budou hledat nového koaličního partnera. Pokud jej nenaleznou, mají v plánu pokračovat v menšinové dvojkoalici a hledat podporu u důležitých bodů „od všech konstruktivních zastupitelů“. Podle Hanouska by v Hradci Králové měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Rozpad koalice královéhradecké ANO na svém webu obsáhle okomentovalo. Kromě jiného v dokumentu stojí: „Je třeba nyní nahlas říci, že jsme dlouhodobě ustupovali neurvalému, až vyděračskému stylu jednání náměstka Hanouska s pocitem, že školství, životní prostředí i sociální oblast jím vyžadované prostředky potřebuje. Postupně si však vynucoval i další aktivity – mimo jiné zubry v novohradeckých lesích, nové řešení včetně nestandardního a drahého přemostění a také meandrování Piletického potoka, finance do sporných historických objektů (Koželužna), zjevně zbytných v době propadu ekonomické situace předpokládaných výpadků příjmů rozpočtu města. To vše chtěl finančně krýt pozastavením i důležitých městských projektů, na kterých byla koaliční shoda. Co k tomu více dodat? Snad jen toto: pro sebestředného, neurvalého a především netýmového koaličního partnera, který není přístupný jakékoliv sebereflexi a pokora je pro něho neznámé slovo, již v koalici nemůže mít místo. A to ani, jak se domníváme, v žádné rozumné budoucí.“

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi.

Reklama

Doporučované