Hlavní obsah

ANO v kraji ušpiněném Stokou má pozvednout ministryně Schillerová

Foto: vláda.cz

Alena Schillerová bude jednička ANO v Jihomoravském kraji.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně financí Alena Schillerová má pozvednout ANO v Jihomoravském kraji. Hnutí tam povede jako lídryně do sněmovních voleb. Jako jedničku ji v pondělí zvolil krajský sněm.

Článek

Hnutí ANO na jižní Moravě má táhnout do podzimních sněmovních voleb ministryně financí Alena Schillerová. Jednu z nejviditelnějších tváří současné vlády Andreje Babiše čeká nelehký úkol. V Jihomoravském kraji se znovu formují místní organizace ANO, hnutí tam významně poznamenaly skandály v korupční kauze Stoka. Babiš kvůli tomu loni posvětil zrušení brněnské buňky.

Schillerovou jako jedničku v pondělí schválil jihomoravský sněm hnutí, definitivní zelenou musí dát předsednictvo strany. „Kauza Stoka není nic, na co můžeme být hrdí. Za paní ministryní je ale vidět kus práce, jsem přesvědčený, že je to správná volba. Už v diskuzích říkala, že potřebuje cítit podporu zespodu, aby to takříkajíc nepřišlo z Prahy. Získala nominace ve všech místních i oblastních organizacích, shoda na obsazení prvního místa kandidátky byla jednoznačná,“ uvedl krajský předseda Lubomír Wenzl.

Za úspěch ve volbách bude považovat, pokud ANO v kraji obhájí mandáty z minulého hlasování. Před čtyřmi lety odsud do Sněmovny zamířilo sedm poslanců. „Nakolik je to reálné? Opravdu rozdají karty voliči,“ dodal Wenzl.

O Schillerové jako hlavní kandidátce pro jih Moravy se spekulovalo už několik měsíců. Krýt záda na kandidátce jí mají dosavadní poslanci Karel Rais, Lenka Dražilová, Miloslav Janulík a David Štolpa. Šestou a sedmou pozici obsadí do Sněmovny zatím nezvolení Lenka Knechtová a Lubomír Wenzl. Na osmém místě je Taťána Malá, která právě před Wenzlem krajskou organizaci vedla. „Je to rozhodnutí delegátů, že je na osmé pozici,“ řekl stručně Wenzl.

Jak už Seznam Zprávy dřív informovaly, o obnovení stranické legitimace nepožádal třeba ministr školství Roberta Plaga.

Lídři do voleb v Jihomoravském kraji

Alena Schillerová (ANO),

Petr Fiala (Spolu),

Radek Holomčík (Piráti + STAN),

Břetislav Štefan (ČSSD),

Ivo Pojezný (KSČM),

Martin Benda (Trikolóra).

ANO na jižní Moravě významně zasáhla korupční kauza Stoka, v níž čelí obžalobě bývalý místostarosta městské části Brno-střed a dřívější člen hnutí Jiří Švachula. Policejní vyšetřování ukázalo také na jeho úzké vazby se špičkami ANO.

Kriminalisté dokonce podezřívali dvojku hnutí Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího, který seděl ve vedení městské společnosti Teplárny Brno, v níž podle vyšetřovatelů také docházelo k ovlivňování veřejných zakázek. Faltýnkovi jakákoli nařčení odmítají.

Kvůli poměrům v brněnské a krajské buňce loni odešel z hnutí bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Šéf hnutí Babiš se loni v červnu odhodlal k radikálnímu kroku a zrušil brněnskou místní organizaci, která čítala dvě stě lidí, polovinu všech členů ANO na jižní Moravě. „Neobětoval jsem deset let života na to, aby mi to finále někdo kazil,“ okomentoval to tehdy Babiš.

Nově vytvořenou brněnskou organizaci vede starosta brněnských Řečkovic René Černý.

Mezi členy buňky patří poslanec Karel Rais, místostarosta městské části Brno – Královo Pole Petr Souček či zastupitelé Brna Vít Prýgl a Kateřina Jarošová. O legitimaci požádalo přes sto lidí.

Vládní hnutí si s výběrem jihomoravského lídra pro sněmovní volby dávalo na čas. Většina stran měla jasno už před měsícem. Schillerová, která žije v Brně, se v kraji utká například s lídrem koalice Spolu a předsedou ODS Petrem Fialou nebo pirátským poslancem Radkem Holomčíkem.

Reklama

Doporučované