Hlavní obsah

ANO v Praze rozhodlo o kandidátce, lídrem je poslanec Nacher

Foto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Lídrem kandidátky ANO v Praze má být Patrik Nacher.

Reklama

aktualizováno •

V hlavním městě členové ANO řešili, kdo bude na kandidátce hnutí premiéra Andreje Babiše.

Článek

Vedení pražského ANO rozhodlo ve středu večer o podobě kandidátky pro sněmovní volby.

Nakonec sedmapadesát z osmdesáti delegátů na sněmu potvrdilo, že se lídrem v hlavním městě stane současný poslanec Patrik Nacher.

Na dalších místech za ním jsou další dva poslanci – Věra Adámková a Robert Králíček. Až devátá je podle tohoto návrhu Helena Válková, která vedle toho, že sedí za ANO ve Sněmovně, je také zmocněnkyní vlády pro lidská práva.

Navržená kandidátka se nelíbila třeba současnému poslanci Petru Venhodovi. Ten je až na dvanáctém místě a na sněmu řekl, že o její podobě mluvil ve středu s premiérem a šéfem hnutí Andrej Babišem.

„Ten byl velice překvapený, proč krajské předsednictvo odmítlo postavit všechny úspěšné poslance na přední místa,“ řekl Venhoda.

Zkritizoval také, že kandidátka nebyla podle něho vybrána transparentně, složila ji - jak doplnil - úzká skupina lidí. Upozornil i na to, že na předních místech je vedle Nachera také Milan Wenzl. Oba přitom nejsou členy ANO.

Šéf ANO v Praze Jan Říčař zareagoval slovy, že se při sestavování kandidátky dívali na to, jak byli kandidáti úspěšní v Poslanecké sněmovně, jaké navrhovali zákony nebo jaký je jejich přínos pro pražskou komunální politiku.

Při hlasování se proti navržené kandidátce postavili nebo se zdrželi například delegáti ANO z Prahy 1, Prahy 3 nebo Prahy 10.

Do nominace pro sněmovní volby podle stanov může po nominační konferenci zasáhnout ještě celostátní výbor hnutí ANO. Ten o finální verzi kandidátek bude rozhodovat nejspíše v červnu.

Praha je tak další regionem, kde jsou jména do voleb známa.

Zatím se ví, že ve středních Čechách by měl být lídrem premiér Andrej Babiš. Karlovarský krajský manažer ANO Vojtěch Matoušek pak uvedl, že sněm vybral jako lídryni kandidátky bývalou hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou.

Jasný je už i lídr v Olomouckém kraji, kde bude obhajovat poslanecký mandát někdejší olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. V závěsu za ním kandiduje poslanec a někdejší náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Také ve Zlínském kraji již sněm proběhl. Lídrem tu bude předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

V Jihočeském kraji je pak sněm naplánovaný na 30. května. Jako lídr tu je navržen současný vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Na Vysočině se pak stal lídrem krajský zastupitel a člen předsednictva Babišova hnutí Martin Kukla. Naopak šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se v tomto regionu vůbec na kandidátku nedostal, i když usiloval o to, aby se stal lídrem.

Foto: hnutí ANO, Seznam Zprávy

Schválená kandidátka ANO v Praze.

Reklama

Doporučované