Hlavní obsah

ANO vyjednává s Hamáčkem, ale v hnutí se mluví i o předčasných volbách

Andrej Babiš a budoucí koalice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada poslanců zmiňuje předčasné volby jako první možnost pro případ, že by jednání o vládě s ČSSD nevyšla.

Článek

Sociální demokraté a hnutí ANO už pracují na programových otázkách společné koaliční vlády. V hnutí ANO se však vážně diskutuje také o další možnosti, jak vybruslit ze současného vládního patu.

Podle informací Seznamu se na víkendovém zasedání poslaneckého klubu ANO významně diskutovalo o možnosti předčasných voleb. A některé hlasy doporučovaly tuto možnost nejen pro případ, že by nakonec jednání se sociálními demokraty nevyšla.

Podle některých názorů v hnutí ANO totiž ČSSD přišla s přehnanými nároky a navíc za ně neslibuje ani všech patnáct poslanců.

Spekuluje se o tom, že vládu nebude chtít podpořit Bohuslav Sobotka ani Milan Chovanec.

Vstup sociálních demokratů do vlády s Andrejem Babišem musí ještě na začátku dubna posvětit sjezd a definitivní slovo má mít vnitrostranické referendum. Regionální organizace ČSSD zatím nejsou spolupráci s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem nakloněny.

„Tento názor zaznívá, je to jedna z legitimních cest, když se nedohodneme se sociálními demokraty, nemůžeme vládnout. V členské základně vzniká nervozita z toho, že vyjednávání o vládě dlouho trvají,“ říká poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ukazuje se také, že hnutí ANO by v případě krachu jednání se sociálními demokraty směřovalo raději k předčasným volbám než k tomu, aby vyjednávalo podporu u 22členného klubu Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury.

„Než mít přímou podporu od SPD, tak i pro mě jsou lepší předčasné volby,“ říká poslanec Martin Kolovratník.

Preference hnutí ANO zatím podle průzkumů veřejného mínění stále rostou. V únoru by ANO volilo skoro o pět procent lidí více než v říjnových parlamentních volbách.

Reklama

Související témata:

Doporučované