Hlavní obsah

ANO vyzvalo své voliče, aby dali hlas Zemanovi. Výbor pak potvrdil Babiše jako jediného možného kandidáta na premiéra

Hnutí ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali svůj hlas Miloši Zemanovi. Šéf ANO Andrej Babiš řekl, že on bude volit Zemana. ANO se zároveň shodlo na tom, že Babiš je jediným možným kandidátem na premiéra.

Reklama

Článek

Hnutí ANO vyzvalo dnes své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali svůj hlas Miloši Zemanovi. Shodl se na tom výbor hnutí. Vedení ANO považuje nynější hlavu státu za zkušeného politika a ztotožňuje se s jeho postoji. Novinářům to po jednání stranického výboru řekl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Výbor hnutí ANO žádá své členy, sympatizanty a voliče, aby přišli v co největším počtu k druhému kolu prezidentských voleb, a současně jim doporučujeme, aby dali svůj hlas současnému prezidentovi republiky Miloši Zemanovi,” citoval usnesení výboru Faltýnek. Dodal, že vedení ANO považuje Zemana za zkušeného politika, který prosazuje národní zájmy a bojuje proti ilegální migraci. „V těchto názorech se my se stávajícím prezidentem stoprocentně ztotožňujeme,” dodal Faltýnek.

Hnutí v prvním kole volby žádné doporučení pro volbu nevydalo. Šéf ANO Andrej Babiš řekl, že on bude volit Zemana. Někteří straníci naopak podpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Například všichni tři europoslanci hnutí Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Petr Ježek nebo ostravský primátor Tomáš Macura oznámili, že pro úřadující hlavu státu hlasovat nebudou.

Babišova vláda minulý týden nedostala důvěru a tento týden předá prezidentovi demisi. Zeman už dřív řekl, že lídra ANO sestavením vlády pověří i podruhé. Na rozdíl od prvního pokusu po něm ale bude chtít zaručené hlasy aspoň 101 poslanců, kteří nový vládní tým podpoří. Výbor hnutí zároveň jednomyslně podpořil návrh, aby byl Babiš jediným možným kandidátem na premiéra.

Možnost, že by se premiérem stal jiný představitel hnutí, připustil minulý týden Babiš. Ostatní strany jej v čele vlády odmítají kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované