Hlavní obsah

Antarktida odtává nejen shora, ale také zespod. NASA si myslí, že ví proč

Jev, který způsobuje tání Antarktidy zespodu, se nazývá Plášťový chocholVideo: Jakub Říha

 

Reklama

Podle vědců je pod povrchem Antarktidy extrémně horká hornina, která způsobuje tání ledu. Nejnovější poznatky naznačují, že se začala formovat před 50 až 110 miliony let.

Článek

Pod povrchem Antarktidy něco vře a NASA tvrdí, že záhadu okolo zdroje tepla možná odhalila. Za jevem stojí takzvaný plášťový chochol. To je zvedající se abnormálně horká hornina, která leží hluboko pod povrchem země. Úzký proud stoupající horké horniny se pod povrchem rozšíří. Protože je samotný materiál horký a dere se nahoru, zemská kůra se v jeho důsledku vyboulí.

Vysoké teploty pod zemí také způsobují to, že povrch Antarktidy taje a praská. Tím se zde tvoří řeky a jiné útvary. Přítomnost plášťového chocholu v oblasti Země Marie Byrdové se zkoumala už v minulosti. Hypotéza Coloradské univerzity v Denveru pocházející z doby před 30 lety v současnosti pomohla objasnit některé zvláštní vlastnosti ledu.

Antarktida ukrývá oblast s největším počtem sopekVideo: AP, Ruptly

Vědci nyní přišli s matematickým modelem, jenž by vysvětlil, kolik geotermálního tepla by bylo zapotřebí k vysvětlení toho, co se na Antarktidě děje. Srovnání s daty z misí NASA vedou k domněnce, že pod povrchem je opravdu plášťový chochol, ve kterém je vysoký tlak a obrovská teplota. Podle vědců se musel formovat před 50 až 110 miliony let.

Pro vědce z NASA bylo těžké uvěřit, že se plášťový chochol pod Antarktidou opravdu nachází. „Nedokázala jsem si představit, jak bychom mohli mít takovou teplotu a nad ní pořád takové množství ledu,“ říká Helene Seroussiová z NASA.

Plášťový chochol vysvětluje geotermální aktivitu pod místy, jako je například Havaj nebo Yellowstone, i když jsou daleko od hrany tektonických desek.

Reklama

Doporučované