Hlavní obsah

Antibiotika kvůli chřipce nepodáváme, říká lékař. Návštěvy pacientů jsou v Příbrami zakázané

V příbramské nemocnici platí zákaz návštěv kvůli epidemii chřipky.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Chřipka postihla ve Středočeském kraji nejvíce Příbramsko. Reportér Seznamu se proto vydal do tamní nemocnice, kde kvůli epidemii zakázali návštěvy.

Článek

V celém Česku je chřipková epidemie. Pacientů přibývá ve všech krajích. Proti minulému týdnu stoupl počet nemocných o 18 procent. Údaje hlásí lékaři krajským hygienikům. Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí.

Ve středních Čechách je epidemie infekcí dýchacích cest. Hygienici zde evidují 13 případů chřipky se závažným průběhem, z toho dva lidé již zemřeli. Podle aktuálních informací je v okrese Příbram 2 596 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce přibylo poslední týden nemocných ve věku od 25 do 59 let.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.

Loni přišla epidemii chřipky dříve, nejvíce nemocných bylo od začátku roku do poloviny února. V souvislosti s chřipkou skončilo více než 300 lidí v nemocnici a 108 jich zemřelo. V naprosté většině šlo o pacienty, kteří měli chronické onemocnění, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu. Mezi nimi bylo nejvíc starších 60 let.

Výskyt chřipky v regionech České republiky. Video: Lukáš Marek

Reklama

Doporučované