Hlavní obsah

Antické památky v Řecku ničí klimatická změna, říkají vědci

Antické řecké památky jsou v ohrožení kvůli změně klimatu.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Jevy jako kyselý déšť nebo silná vedra spojená s klimatickou změnou ohrožují stav řeckých světoznámých historických památek jako Athénská akropolis. Informovali o tom řečtí odborníci zabývající se klimatem.

Článek

„Máme tu záplavy, vedra a jiné extrémní fenomény vážně ohrožující památky, které stály bezpečně tisíce let,“ řekl pro agenturu Reuters řecký expert na klima Christof Zerefos.

Zatímco jsou památky z dob antického Řecka Athénská akropolis nebo Parthenón nejlépe udržovanými památkami v zemi, kyselý déšť, znečištění ovzduší a s ním spojené chemické reakce ohrožují strukturu starých zdí. Klíčovým činitelem v tomto ohledu je podle vědců eroze.

Od roku 2004 památkáři využívají moderních technologií, kterými za použití laseru zbavují tisíce let staré stavby v Athénské akropoli nečistot. Hrozba způsobená klimatickou změnou je ale rok od roku silnější.

„Každý rok se objevují další problémy. Investujeme stále více peněz na ochranu starobylého města, které předtím nikdy nebylo v takových problémech. Přišlo to náhle,“ řekla Maria Vlazakiová, tajemnice řeckého ministerstva kultury.

Christof Zerefos doplňuje, že za zhoršení situace můžou jevy způsobené zvedající se hladinou moře, častějšími záplavami, lesními požáry v okolí a smogem.

Reklama

Doporučované