Hlavní obsah

Chaos v testech. Nic není propojeno a neseženeme místo, píší čtenáři

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Podle údajů z rezervačních systémů by ve středu mělo test v hlavním městě absolvovat asi 1300 lidí. Spoustě zájemců se ale nedaří sehnat termín do Vánoc.

Reklama

„Lidi, to jste si vážně mysleli, že se na všechny dostane?“ První ostrý den dobrovolného antigenního testování doprovázejí zmatky a frustrace zájemců.

Článek

Ve středu začalo plošné dobrovolné antigenní testování. Už před spuštěním rezervační systém Ministerstva zdravotnictví nefungoval ideálně. Podle zkušeností čtenářů a diskutujících na Seznam Zprávách se chyby nepodařilo vychytat ani první den ostrého provozu.

„Když se podíváte na web Ministerstva zdravotnictví, zjistíte, že dvě třetiny testovacích míst s ním vůbec nejsou propojeny, takže stejně nevíte, kde bude volno. Když si tam kliknete například na Thomayerovu nemocnici v Praze, přesměruje vás to na úplně jinou instituci a místa. Zrovna u této nemocnice pak zjistíte, že mají otevřeno pouze 3 dny v týdnu od 7:00 do 15:00 h, totéž na webu Prahy, ale na stránkách rezervace jsou úplně jiné informace,“ píše v diskuzi Seznam Zpráv čtenář Michal Mišák. Ve středu odpoledne přesměrování na web Thomayerovy nemocnice fungovalo, první volný termín je až 30. prosince.

„Snažil jsem se nalézt na internetu testovací místa, seznam jsem našel, ale chyběl u nich odkaz na objednávkový formulář! Nic není propojeno, každá nemocnice má svůj systém objednání, po hodině hledání jsem našel firmu, co vás objedná kamkoliv a na cokoliv, ale za úplatu!“ hlásí zklamání P. Flener.

„Už několikátý den se snažím objednat a všude to hlásí, že v Karlovarském kraji se nejde objednat,“ uvádí Miroslav Matyska. „Zkoušel jsem to ve FN Ostrava a kapacita je tam naplněna sotva z 10 %,“ dodává diskutující s přezdívkou Flipr. „Objednal jsem se radši na klasický PCR test, antigenní už byly rezervované,“ píše nám na Instagramu Ondřej Kozák. „Podařilo se mi objednat až telefonicky po ztrátě nervů,“ píše uživatelka hahapoli.

V pražské Fakultní nemocnici Motol byly ještě dnes dostupné žádané předvánoční termíny. „Vzhledem k obrovskému zájmu o testování se může stát, že je systém přetížen. A nepřidají tomu ani ti, kteří to jen chtějí zkusit a podívat se,“ uvádí oficiální twitterový účet nemocnice.

Samotné Ministerstvo zdravotnictví omlouvá chyby a výpadky hlavního rozcestníku odběrových míst tím, že neustále probíhá propojování dalších odběrových míst do systému, a proto mohou nastat výpadky webu.

Mezi výraznou částí čtenářů panuje i skepse o smysluplnosti samotného testování. Nejčastější argument zní „vždyť můžete jít na test a být negativní, ale pak to chytnout někde v tramvaji cestou domů.“ Ministerstvo zdravotnictví prezentuje testování jako preventivní opatření před nákazou v rodinách během vánočních svátků, kdy se budou chtít sejít všichni včetně starších, tedy ohroženějších příbuzných.

„Podstatu tohoto testování vidím hlavně v tom, aby se přišlo na ty, kteří jsou nakaženi a bez příznaků, a aby tito dále virus nevědomky nešířili. Z tohoto důvodu se otestovat určitě nechám a byl bych rád, kdyby to takto viděla většina lidí v mém okolí,“ píše v diskuzi Jiří V.

+14

Reklama

Doporučované