Hlavní obsah

Antigenní testy zlevnily, cena klesla k 60 korunám

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dodavatelů antigenních testů na český trh výrazně ubylo. Cena klesla, takže už se obchodovat s testy tolik nevyplatí.

Článek

V únoru a březnu se antigenní testy v podstatě nedaly sehnat. Když už, tak jejich cena stoupala ke 150, ale klidně i 200 korunám za kus. Přesto vláda začátkem března schválila povinné testování, nejdříve u největších firem, poté pro menší zaměstnavatele a úřady, až nakonec i pro jednotlivé živnostníky.

„Testy se daly v Číně koupit za 40 až 50 korun. Ze začátku se prodávaly třeba za 140 korun a všichni byli nadšení, teď se prodávají Lepu testy třeba za 48 korun,“ popisuje jeden z dodavatelů, který nechtěl být jmenován.

Ještě levněji se dají pořídit další čínské testy – Singclean. Ty se používají ve školách. Společnost Masanta vyhrála tendr Správy státních hmotných rezerv s cenou 32 korun za kus. Pro úřady je pak dodává ještě o padesát halířů levněji.

Jejich cena ale i v Číně klesala až v průběhu jara.

„My jsme je nakoupili už v lednu, kdy byla cena ještě vyšší. Testy ale pořídila celá řada firem, takže šly nakonec s cenami i pod náklady, aby se jich zase zbavily. Já jsem hlavně rád, že se nám podařilo všechny prodat,“ říká jednatel obchodní společnosti Stig Igor Střelec.

Stig z lednové dodávky prodával firmám testy za 60 korun. To je pro podnikatele rozhodná hranice. Právě tuto částku jim za testy totiž proplatí pojišťovny, proto pro dodavatele ani pro nakupující není úplně podstatné sehnat testy případně ještě levněji. O to se zajímají hlavně organizace, které na proplacení nárok nemají.

„V poslední době jsme šli s cenou dolů, protože ta se na trhu vyvíjí. Máme teď akční ceny, které se pohybují od 60 do 79 korun podle velikosti objednávky,“ vysvětluje Tomáš Osvald ze společnosti 4Device, která nabízí čínské Lepu testy.

Na trhu s antigenními testy se tak už v současné době nedá vydělat tolik jako zpočátku jara. Řada dodavatelů proto nepožádala o prodloužení výjimky pro prodej samotestů. Původní všem vypršela 30. dubna. Zatímco v první vlně vydalo Ministerstvo zdravotnictví 778 výjimek, v druhé zatím jen 112. Firmy ale kromě klesající ceny odrazuje i náročnější administrativa spojená se schválením výjimky.

Radši dražší, ale spolehlivé

Ne všichni podnikatelé ale volí tu nejlevnější možnou variantu pro testování. Českobudějovická strojírenská firma JihoTech nechávala zaměstnance testovat ještě před tím, než jí to vláda nařídila jako povinnost.

„K čemu mi je koupit nefunkční testy za 60 korun, když mi tady popadá 50 lidí a nebude mít kdo pracovat. Za ty měsíce, kdy testujeme, se nám nákaza ve firmě nerozšířila a nemáme ani falešně pozitivní. Výsledek, který ukázal antigenní test, potvrdil vždy i PCR,“ říká jednatel JihoTechu Miroslav Joch.

Ten pro svých 150 zaměstnanců pořizuje jihokorejské antigenní testy od společnosti SD Biosensor, které pro použití doporučuje třeba Světová zdravotnická organizace. Původně je Joch nakupoval po 180 korunách za kus, nyní o 60 korun levněji.

Z pojišťovny tak může čekat úhradu jen čtvrtiny nákladů. V JihoTechu totiž dobrovolně testují ne jednou, ale dvakrát týdně.

„Týdenní testování mě vyjde na 36 tisíc, stát mi proplatí 9 tisíc korun. Nedělám to pro to, abych plnil úřední podmínky, ale abych ochránil své zaměstnance,“ dodává Joch.

Reklama

Doporučované