Hlavní obsah

Antikonfliktní tým i desítky zdravotníků. Demonstrace na Letné přijde na milion a půl

Přípravy na demonstraci proti vládě Andreje Babiše vrcholí.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už poosmé. Lidé se znovu sejdou, aby protestovali proti vládě a za nezávislou justici. Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) má být největším protestem od sametové revoluce. Připraveni jsou desítky policistů, antikonfliktní tým, stovky dobrovolníků, pracovníci Českého červeného kříže.

Článek

Benjamin Roll, který stojí po boku nejviditelnější tváře Milionu chvilek, věří, že lidí na Letnou dorazí čtvrt milionu. Studenta teologie překvapuje, že tisíce lidí poslaly příspěvek na transparentní účet. Dva dny před demonstrací mají k dispozici víc než 5,5 milionu korun.

„Je vidět, že lidem opravdu záleží na tom, aby se něco posunulo v té společnosti, že souhlasí s tím, jak to děláme a díky tomu můžeme dělat ty akce dál, a to jsme rádi,” řekl Seznamu Roll.

Rozhovor s jedním z organizátorů Benjaminem Rollem.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Pro organizační tým je to velký zápřah. Jedním z úkolů je třeba zajistit bezpečí a komfort pro všechny, kdo přijdou. Sehnat museli třeba šedesátku zdravotníků, zajistit mobilní záchody nebo pítka. Myslí i na dopravu v místě. S dopravním podnikem se domluvili na posílení linky metra A.

„Dopravní podnik posílí provoz metra A v úseku Hradčanská-Želivského. Interval bude zhruba tři až čtyři minuty,” upřesnila mluvčí DPP Aneta Řehková. V případě, že by se vestibuly stanic přeplňovaly, a hrozilo by, že by lidé mohli například spadnout do kolejiště, dopravní podnik by přestal další osoby do metra pouštět.

Zajistit plynulou dopravu mají na starosti policisté. V terénu jich v neděli přibydou desítky. Mezi nimi hlavně ti dopravní, členové antikonfliktního týmu, kriminalisté a pořádkáři. Jestli se bude pro auta zavírat třída Milady Horákové, určí až to, kolik přijde v neděli lidí.

Plány pro nadcházející měsíce zatím Milion chvilek tají. Pražskému magistrátu ale už nahlásilo další shromáždění. A opět na Letné. Má se uskutečnit v předvečer třicátého výročí sametové revoluce. A organizátoři nahlásili až 500 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované