Hlavní obsah

Antimonopolní úřad prověřuje tendr na antigenní testy pro školáky

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Zakázku na dodávku antigenních testů původně pro školáky získala společnost Tardigrad International Consulting (ilustrační foto).

Reklama

Podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podala firma, kterou ministerstvo vnitra v rámci tendru vůbec neoslovilo.

Článek

Je to už téměř dva týdny, co resort vnitra vyhlásil vítěze tendru na dodání 3,6 milionu antigenních testů původně pro školáky. Průběh tendru v minulých týdnech vyvolal velkou kritiku, rozhádal i členy vlády a nyní ho začal prověřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v dané věci podnět od jednoho z dodavatelů zdravotnického materiálu, který si stěžuje na to, že nebyl v rámci výběrového řízení osloven,“ potvrdil informaci Seznam Zprávám mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle něj úřad podnět neoslovené společnosti prošetřuje a vyžádal si veškerou dokumentaci od ministerstva vnitra, které tendr vypsalo.

Zakázku na dodávku antigenních testů získala společnost Tardigrad International Consulting, které stát zaplatí dohromady čtvrt miliardy korun. Část testů už minulý týden podle ministerstva vnitra dorazila od čínského výrobce Lepu Medical do České republiky.

Ministerstvo vnitra nový vývoj události kolem tendru odmítlo komentovat. „Se svými dotazy se prosím obraťte na příslušné instituce,“ napsala redakci mluvčí ministerstva Hana Malá.

O seznamu oslovených firem oficiálně rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. To na finální sestavu možných distributorů dalo deset kandidátů, ze kterých následně zástupci resortů školství, zdravotnictví a vnitra vybrali vítěze.

Seznam Zprávy totiž v minulých dnech popsaly, že řada firem si na samotné sestavení seznamu stěžuje. Některé společnosti uvedly právě to, že nebyly vůbec osloveny. Další se sice do výběru dostaly, ale tvrdí, že neobdržely zadávací dokumentaci, takže nemohly podat nabídku.

Například společnost Siemens Healthcare byla 16. února vyřazena kvůli tomu, že by podle názoru ministerstva zdravotnictví nestihla získat výjimku na samotestování. Uvedla však, že s českými úřady o tom jednala od začátku února.

„Naše společnost námitku nepodávala,“ říká jednatel Siemens Healthcare Michal Čech k podnětu, který aktuálně řeší ÚHOS. Kromě firmy Siemens ze stejného důvodu vyřadilo ministerstvo zdravotnictví také společnosti IQ Structures a Aidian Oy.

Do tendru se chtěla například zapojit se svou nabídkou i společnost Care Comm Pharm, jejíž testy také splňovaly požadavky ministerstva zdravotnictví. Úředníci resortu to ale nedovolili.

Seznam oslovených firem dávala dohromady pracovní skupina Jana Wolfa z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků. Na základě jakých kritérií byl finální seznam vytvořen, resort zdravotnictví nepřiblížil.

„Ministerstvu zdravotnictví není žádným zákonem uloženo vést jakoukoliv agendu zabývající se průzkumem trhu, evidencí dodavatelů zdravotnických prostředků nebo hodnocením jejich nabídek,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí resortu. Vysvětlila také, že Wolfova skupina by nejlepší dodavatele cíleně vyhledala, neměla ale konkrétní úkol.

„Je to pouze na základě přímého pověření v rámci plnění konkrétního úkolu, jakým může být např. usnesení vlády nebo Sněmovny a přeneseně také Ústředního krizového štábu ČR,“ doplnila.

Za vítěze tendru nakonec ministr vnitra Jan Hamáček oznámil už zmíněnou společnost Tardigrad International Consulting, která do Česka minulý týden dodala první milionovou várku testů. Stát za jeden test společnosti Moniky Jírovcové zaplatí 65 korun.

Jak ale Seznam Zprávy minulý týden upozornily, podle zjištění Finančního analytického úřadu z účtu vítězné společnosti neodešly výrobci Lepu Medical za antigenní testy žádné peníze.

Úřad navíc uvedl, že majitelka společnosti byla v roce 2018 vyšetřována v souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz.

Společnost se základním kapitálem tisíc korun dosud v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 zveřejnila jedinou účetní uzávěrku – za rok 2019. A zveřejněná bilance ukazuje, že Tardigrad International Consulting prodělala 2 375 000 korun při obratu 6 362 000 korun.

Z uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku také plyne, že od samotného vzniku v roce 2016 je společnost ve ztrátě téměř 12 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované