Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil městu Ústí nad Labem soutěž na 33 trolejbusů

Foto: Škoda Electric

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravní podnik města Ústí nad Labem musí ukončit soutěž na dodávku až 33 kloubových trolejbusů, kterou zahájil v únoru. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že soutěž není transparentní a zvýhodňuje jednoho dodavatele.

Článek

Ústecký primátor Petr Nedvědický řekl, že město soutěž upraví a vyhlásí znovu. S tvrzením antimonopolního úřadu se ale neztotožňuje. Ze stejných důvodů zrušil ÚOHS dopravci soutěž na trolejbusy i před třemi lety.

Návrh na zrušení podaly společnosti SOR Libchavy a Cegelec. SOR Libchavy podle primátora podává odvolání na veškerá rozhodnutí podobných soutěží. ÚOHS vyhodnotil, že soutěž porušila zákaz diskriminace. Ústecký dopravní podnik například chtěl, aby byl ve městě předveden vzorek trolejbusu jako důkaz splnění podmínek soutěže.

Dopravce v zakázce s odhadovanou cenou 558 milionů korun hledal výrobce až 33 parciálních kloubových trolejbusů, které umožní částečně jízdu mimo troleje díky baterii. Zakázku na nové trolejbusy naposledy vyhrála v Ústí nad Labem Škoda Electric, která dodala devět kloubových trolejbusů 27 Tr. Již v roce 2018 ÚOHS kvůli zadávacím podmínkám soutěž na trolejbusy pro Ústí nad Labem zrušil. Důvodem byly rovněž zadávací podmínky, které tehdy napadl SOR Libchavy.

Úřad během rozkladu detailně analyzoval trh s novými trolejbusy. Konstatoval, že podmínky by byla reálně schopna splnit jen Škoda Electric. „Bylo na místě upustit od některých podmínek, které jinak odpovídají předmětu veřejné zakázky, či je adekvátně zmírnit tak, aby se o zakázku mohli ucházet i dodavatelé, kteří prokazatelně mají (byť jen částečné) zkušenosti s dodávkou parciálních trolejbusů, přičemž by zadavateli zůstaly dostatečné záruky schopného dodavatele,“ uvedl v rozkladu předseda ÚOHS Petr Mlsna. Podle něj je i úkolem zadavatele, aby neprohluboval nežádoucí stav na trhu a přispěl k hospodárnému vynakládání veřejných prostředků.

„Neznám nějaké další výrobce tohoto trakčního vozidla, které by odpovídalo požadavkům, které jsou v České republice,“ ohradil se primátor. Podle něj tak nejspíš i nově vyhlášenou soutěž Škoda vyhraje.

Úřadu se nelíbila především kritéria ekonomické kvalifikace v podobě minimálního obratu nebo seznamu významných dodávek. V rozhodnutí ÚOHS poukázal i na rozpory se zásadou přiměřenosti. Do soutěže přišla nabídka pouze od společnost Škoda Electric. „Z mého pohledu přihlásit se nám může kdokoli. Pokud budou podmínky odpovídající a zároveň bude odpovídat kritériu nejlepší ceny, tak to prostě vyhraje,“ dodal Nedvědický.

Reklama

Související témata:

Doporučované