Hlavní obsah

Antisemitismus v Evropě stoupá, říká diplomat Pojar

Rozhovor s diplomatem Tomášem Pojarem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před devadesáti lety navštívil T.G. Masaryk jako první světový státník židovské osady v Palestině.

Článek

Na světě nenajdete mnoho příkladů, kdy by otec a syn zastávali diplomatický post ve stejné zemi. Rodina Pojarova je takovou výjimkou.

Miloš Pojar byl prvním československým velvyslancem v Izraeli poté, co obě země v roce 1990 znovu navázaly diplomatické vztahy přerušené v roce 1967. Syn Tomáš přijel ve stejné roli do Tel Avivu přesně dvacet let po svém otci.

Miloš Pojar zemřel před pěti lety, v lednu 2012. Krátce před svou smrtí dokončil své zásadní životní dílo, knihu „T. G. Masaryk a židovství“. Vyšla teprve loni a dnes je na pultech už její první dotisk.

A kniha mimo jiné vysvětluje, proč i dnes má Česko tak výjimečné vztahy s Izraelem. „Židé T. G. Masarykovi i celému Československu pomohli už při jeho vzniku, když jeho přátelé uvedli Masaryka k tehdejšímu předsedovi amerického Nejvyššího soudu Brandeisovi, který mu zase pomohl dostat se až k americkému prezidentovi Wilsonovi,“ popisuje Tomáš Pojar, třiačtyřicetiletý prorektor vysoké školy CEVRO a bezpečnostní konzultant, který v minulosti působil i jako ředitel společnosti Člověk v tísni nebo náměstek ministra zahraničí.

Podívejte se na celý rozhovor s Tomášem Pojarem o tom, proč jsou Česko a Izrael dodnes nejbližšími spojenci, o vzrůstajícím antisemitismu v Evropě nebo o tom, v čem by si Evropané mohli z Izraele brát příklad.

Reklama

Doporučované