Hlavní obsah

Antisemitské stereotypy v Evropě přetrvávají

Foto: Profimedia.cz

V Evropě je antisemitismus stále živé téma.

Reklama

V Paříži se koná výroční konference Židé v Evropě. Dvoudenní setkání má podtitul „Spojení pro lepší budoucnost“ a řešit se budou zejména otázky bezpečnosti a vzdělání. A to vše na pozadí vzrůstajícího antisemitismu v Evropě, který mimo jiné řeší i eurokomisařka Věra Jourová.

Článek

Festival v Belgii

O víkendu se pod velkou kritikou ocitlo belgické město Aalst. Karnevalový festival, který byl až do loňska na seznamu kulturního dědictví UNESCO, opakovaně karikuje Židy. Převleky parodují stereotypy, které ve společnosti o Židech panují, včetně velkých nosů nebo měšce se zlaťáky.

Starosta města Aalst, který je členem nacionalistické strany N-VA, řekl podle deníku The Guardian, že občané jeho města jsou podrobováni naprosto „groteskní kritice“ a že Aalst navždy zůstane hlavním městem satiry.

Belgický karneval hodně kritizovali Izraelci. Israel Katz, ministr zahraničí, na svém Twitteru napsal, že „by se Belgie jako západní demokracie měla stydět“. Negativně reagoval i izraelský velvyslanec v Belgii Emmanuel Nahshon: „Nežádáme o zrušení festivalu, ale o zákaz antisemitských karikatur, které mají daleko k dobrému vkusu a nemají nic společného se smyslem pro humor,“ řekl deníku The Guardian velvyslanec.

Evropská čísla

Právě stereotypy, na které upozorňují „karikaturisté“ z Aalstu, jsou i častým tématem evropských průzkumů týkajících se antisemitismu. Podle výzkumu ALD z minulého roku si 72 % Ukrajinců, 71 % Maďarů a 56 % Poláků myslí, že Židé mají kontrolu nad byznysem a finančním trhem.

Foto: Profimedia.cz

Židé v Evropě (ilustrační fotografie).

Nejvyšší procenta kladných odpovědí však zaznamenala tato výzkumná otázka: „Hovoří Židé příliš o tom, co se jim stalo během holokaustu?“ „Ano“ odpovědělo 74 % Poláků, to je o třináct procent více než v průzkumu, který stejná organizace pořádala o čtyři roky dříve.

O tom, že antisemitismus v Evropě roste, je přesvědčená i česká eurokomisařka Věra Jourová. Opakovaně zmiňuje, že právě tato problematika je mezi jejími prioritami jejího pětiletého mandátu. Naposledy se na svém Twitteru vyjadřovala pochvalně k organizaci, která spojuje židovské studenty v Evropě. „Je vždy obohacující slyšet mladé hlasy, které mluví o vytvoření inkluzivnější Evropy,“ napsala česká eurokomisařka.

Reklama

Doporučované