Hlavní obsah

Antiseptický sprej i vězení, Navalnyj v Rusku čelil už mnohým útokům

Navalnyj byl převezen do nemocnice. (Video: Milan Šíma, RFE/RL)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruský opozičník Alexej Navalnyj bojuje o život v omské nemocnici, je v kómatu poté, co náhle omdlel v letadle. Příznaky odpovídají otravě, ruští lékaři zatím údajně žádné stopy jedu nenašli. Jakými represemi už si Navalnyj prošel?

Článek

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj je považován za nejvýznamnějšího ruského opozičního politika, který kritizuje ruské oligarchy a tamní politickou elitu.

Úsilí Navalného i jeho týmu upozorňovat na korupci na nejvyšších místech z něho ale často udělalo cíl útoků. V roce 2017 na něj neznámý útočník zaútočil zeleným antiseptickým sprejem, který mu způsobil popáleniny na oku. To ale Navalného nevystrašilo. „Kreml si možná myslí, že přestanu natáčet svá videa se zeleným obličejem, ale já nepřestanu, protože tak získávám i větší pozornost. Tohle mě nemůže zastavit,“ reagoval tehdy na videu se zelenou tváří.

Navalnyj založil Ruský antikorupční fond, který se stal častým cílem policejních zátahů. On a jeho podporovatelé natočili mnoho dokumentů, které viděly na sociálních médiích miliony Rusů. V lednu zveřejnili reportáž o novém ruském premiérovi Michalu Mišustinovi, ve které Navalnyj pátral po zdrojích jeho bohatství.

„Shromažďovali jsme důkazy o Mišustinovi už od roku 2015. Proč? Protože jsme vždy věděli, že to byl zloděj a zkorumpovaný úředník. Máme všechny dokumenty se jmény a nezvratné důkazy a teď vám řekneme, kdo se vlastně stal druhou nejvýznamnější osobou v Rusku,“ tvrdil Navalnyj.

100 dní ve vězení

Navalnyj byl už více než 10krát uvězněn a od roku 2011 strávil již více než 100 dní ve vězení. Vyhlásil, že bude kandidovat proti Putinovi v prezidentských volbách v roce 2018, ale soudní odsouzení, které bylo všeobecně považováno za politicky motivované, mu kandidovat znemožnilo. Soud rozhodl, že se Navalnyj dopustil zpronevěry. On ale označil důkazy proti němu, že zpronevěřil fondy lesnické společnosti, za vymyšlené.

V roce 2013 Navalnyj vedl silnou, ale neúspěšnou volební kampaň na post moskevského starosty. Druhý pokus mu už nebyl dovolen. Ale v roce 2018 pak zvítězil v symbolické bitvě proti ruské vládě u Evropského soudu pro lidská práva ohledně svých opakovaných zatčení.

Reklama

Doporučované