Hlavní obsah

Anulování ligy kvůli koronaviru by tápající Spartě pomohlo do pohárů

Foto: (Michal Beranek / CNC), koláž Jakub Čaja, Profimedia.cz

O tom, jak teď fotbalová sezona zkomplikovaná koronavirem dopadne, přemítá nejen sparťan Bořek Dočkal.

Reklama

Nad variantami sportovního vyhodnocení Fortuna ligy v případě předčasného ukončení sezony se ve svém pravidelném pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznamu.

Článek

Stadiony zůstaly o víkendu kvůli pandemické hrozbě uzavřené. Místo aby se teď tradičně debatovalo o ofsajdech a (ne)uznaných gólech, ovládly mysl všech, i fotbalových fanoušků, termíny jako koronavirus, karanténa, rouška či respirátor.

Ale protože se na nákazu nedá myslet donekonečna, aby se člověk nezbláznil, není divu, že úvahy na sociálních sítích občas sklouznou znovu k fotbalu, zejména k tomu, jak tahle přerušená sezona může ještě dopadnout.

Přijdou kvůli koronaviru Slavia či Liverpool o mistrovské trofeje? Jak a kdy se dohraje Liga mistrů? Podle jakého klíče se nasadí české kluby do dalšího ročníku evropských pohárů? Kdo na nezvyklé situaci vydělá a kdo naopak? A bude se hrát Euro letos v prosinci, nebo za rok v létě? Nebo kdy vlastně? Otázky, samé otázky. Ano, příliš mnoho otázek… a málo odpovědí.

Alespoň některé z nich snad nabídne úterní videokonference zástupců všech členských zemí UEFA. Přinejmenším načrtne nové mantinely, podle kterých se bude stavět nová varianta pokusu o termínovou listinu zbytku sezony.

O výsledcích té české ale rozhodnou české fotbalové orgány. A spolu s nimi pak faktor klíčový a přitom nejnevyzpytatelnější: A sice odpověď na otázku, jak dlouho ještě bude hrozba koronaviru sužovat Evropu i zbytek planety.

Jak vychází najevo, na eventualitu předčasného ukončení nedohraných soutěží sportovní regule jednotlivých sportů prakticky nepamatují. A tak se musí improvizovat. Každý orgán si může rozhodnout podle sebe, žádný závazný mustr neexistuje.

Jednomu základní část stačila, druhému ne

Dovolte uvést jeden dobře známý příklad, který umožní srovnání:

Český hokej už má z hlediska domácích soutěží jasno, ukončil je bez play-off. A zatímco mistrovský titul neudělil nikomu, tedy ani vítězi základní části z Liberce, tak ve druhé nejvyšší soutěži, tedy v Chance lize, určil postupujícího právě tímto způsobem. „Nahoru“ jde vítěz základní části Motor České Budějovice. A nahradí Jágrovo Kladno, které mělo po dohrané základní části v extralize nejméně bodů, tudíž z ní sestoupilo, a to zcela podle standardních řádů.

Někým bylo potřeba Kladno nahradit, a tak se ukázalo na České Budějovice, byť se k tomu nekvalifikovaly z play-off, jak za normální situace řády požadují. Nikdo ale proti tomu ani moc neprotestoval, vždyť základní část své soutěže vyhráli Jihočeši, vedení koučem Václavem Prospalem, o parník, konkrétně o 44 bodů.

A právě odtud se pomalu začněme vracet k fotbalu… Takový FC Liverpool má v Premier League také obrovský náskok, 25 bodů na druhého, stačilo by mu získat už jen dvě výhry, aby titul získal. Jenže se velmi snadno může stát, že své třicetileté čekání na domácí mistrovskou trofej neukončí ani po téhle famózní sezoně, kdy už se v nadsázce říkalo, že o titul může klub z Anfieldu připravit leda snad přílet létajících talířů. Namísto mimozemšťanů však zasáhla jiná vyšší moc.

Dohraje se sezona? A pokud ne, jak se určí její pořadí? A bude se vůbec určovat? Stejné otázky jako v Anglii si teď kladou všude, kde hrozba viru rozjetou sezonu přerušila. Tedy i v Česku.

Ve skutečnosti budou mít všechny tyto soutěže a jejich účastníci brzy mnohem větší problém, to až se začnou sčítat ztráty. Pokud už by se nezačalo hrát, budou logicky scházet peníze ze vstupného. Především však mohou své kontrakty a jejich finanční plnění zpochybnit televizní stanice a sponzoři. Obecně vzato: Právě z těchto zdrojů se fotbal, potažmo celý profesionální sport financuje.

Tak daleko zatím většina fanoušků nejspíš nehledí. Nejeden z nich bezpochyby ani v normálním světě neřeší, kde se berou astronomické sumy na platy Lionela Messiho, Cristiana Ronalda, ale samozřejmě i fotbalistů v české ligové soutěži. Byť zrovna v Česku je zejména kvůli nízké prodejní ceně televizních práv celý systém nastaven trochu jinak. Jak je to ve Spartě, nastínil nedávno její generální ředitel František Čupr, viz odkaz:

Nicméně tyhle tajné komnaty se v Evropě začnou otevírat teprve časem. A délka stop stavu prakticky celého evropského fotbalu určí, jak rozsáhlý to ve finále bude ekonomický armagedon. Čekání na něj si zatím můžeme zpříjemnit třeba širším rozvinutím úvah o určení pořadí v české ligové soutěži.

Když (nejen) jeden zápas chybí

Nyní jsme v situaci, kdy je sehráno 24 kol, s výjimkou dvakrát odloženého utkání Teplice–Liberec kvůli špatnému hřišti. Zbývá tedy sehrát tuto dohrávku, 6 kol a nadstavbu. Soutěž je v souladu s vládním nařízením zastavena ještě přinejmenším na 25 dní.

Naštosovat celý zbývající program ligy do původně plánovaného termínu zakončení soutěže už by bylo velmi komplikované. Ale očekává se všeobecně, že UEFA v úterý vytvoří nové možnosti, když odsune Euro 2020, které se mělo hrát mezi 12. červnem a 12. červencem, o půl roku či o rok.

Kdyby se to stalo, otevřela by se najednou možnost hrát veškeré české fotbalové soutěže až do 30. června, kdy nejzazší ukončení sezony předpokládá Soutěžní řád FAČR. „A v případě nutnosti si dokážu představit, že i tohle datum může výkonný výbor svým rozhodnutím posunout,“ říká Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

To by mohlo být hypoteticky zajímavé zejména pro nižší soutěže, které by tak bylo možné dohrát v létě. U ligy už je nutno brát v potaz zase i začátek dalšího ročníku, předkola evropských pohárů 2020/21, pokud se také nebudou nějak posouvat…

Největší vliv na to všechno bude mít samozřejmě situace spojená se šířením koronaviru. Jestli bude možné začít vracet vše do normálu za měsíc, za dva, nebo až později.

Vyloučit samozřejmě nelze variantu, že se liga, případně další české soutěže v tomto ročníku nedohrají. Takže co s tím?

Soutěžní řád FAČR v tomto ohledu žádné řešení nepředepisuje, na tom se v konzultaci s redaktorem Seznam Zpráv shodli jak Jan Pauly, tak samotný autor tohoto řádu Martin Galáž, který dodal: „Pardon, s variantou pandemie jsem tedy opravdu nepočítal.“

V soutěžním řádu sice najdeme formulaci, že „vítězem soutěže je družstvo, které dosáhne nejvyššího počtu bodů“. Zároveň ovšem řád výslovně počítá s tím, že mistrovské soutěže se hrají systémem každý s každým dvoukolově. Přičemž rozpis profesionálních soutěží přidává další předpis pro povinnou nadstavbu.

Pokud se soutěž nedohraje v předepsaném formátu, bude tedy nutno hledat ad hoc řešení. Pro nižší soutěže by ho případně hledala Fotbalová asociace ČR, pro I. a II. ligu pak Ligová fotbalová asociace. Pro celý systém provázaných soutěží by bezpochyby bylo šťastnější, kdyby tato rozhodnutí byla alespoň trochu v nějakém souladu.

Když se soustředíme na I. ligu, můžeme si nastínit několik modelů, jak hypoteticky lze situaci řešit:

Varianta 1: alespoň 30 kol

Kdyby z nějakých důvodů nebylo možné sehrát nadstavbu, pak by bylo bezpochyby skvělé absolvovat alespoň klasických 30 kol a určit pořadí podle něj. Jako za starých časů.

A teď další varianty, pokud by ani varianta číslo 1 nebyla možná a liga by se zasekla například na současném stavu, v nekompletním 24. kole:

Varianta 2: anulovat ročník 2019/20

Je tu možnost tvářit se, jako by se aktuální ročník neuskutečnil. A stav z léta 2019 bez jakýchkoli sestupů či postupů zkopírovat do léta 2020. Načež ve stejném složení začít hrát ročník znovu, teď už pod označením 2020/21.

To by znamenalo nevyhlásit mistra ligy. Slavia by tím mohla přijít o svůj jubilejní 20. titul. Naopak by tato varianta mohla velmi vyhovovat Spartě. Proč?

Nejdiskutabilnějším v této variantě je totiž to, určit zástupce pro evropské poháry. To by se zase řešilo nějak ad hoc. Nicméně by se asi nabízelo nasadit je při užití této varianty podle zatím posledního odehraného ročníku, tedy podle sezony 2018/19. Slavia by tedy šla do kvalifikace Ligy mistrů, Plzeň také, ale do větve pro vicemistry. A Evropská liga by „zbyla“ na Spartu, Jablonec a Mladou Boleslav.

Což by byla pro Spartu, která je v této sezoně hluboce za očekáváním a aktuálně tápe na průběžně 9. ligové příčce, pochopitelně nečekaná výhra v loterii.

Varianta 3: vystačit si s odehraným

Jinými slovy: označit současnou průběžnou tabulku za konečnou. Připomeňme si, jak vypadá:

Při nedohrání MOL Cupu by se pak za mistrovskou Slavií a vicemistrem z Plzně dělila Evropa mezi Jablonec, Ostravu a Mladou Boleslav. Tedy… na první pohled. Jenže je tu jedno ale…

Když odhlédneme od základního problému této varianty, tedy že někdo by s někým hrál dvoukolově a s jiným jen jeden zápas, pak je tu ještě jedna velká potíž.

A sice dvakrát nesehraný zápas Teplice–Liberec. Pokud by tyhle dva kluby měly v tabulce 23 zápasů a ostatní 24, bylo by to asi naprosto neudržitelné. Ano, nabízí se možnost, že v rámci disciplinárního řízení může být klub FK Teplice potrestán hypoteticky i kontumací za to, že hřiště nepřipravil. Ale to by se mu muselo prokázat, že tak učinil úmyslně. A Liberec by se tak díky kontumaci dostal před Baník a z pohárové „soupisky“ vytlačil Slovácko. Což už vypadá hodně, hodně divoce.

Pro zajímavost: Slovácko a Mladá Boleslav už spolu mají odehrány alespoň oba zápasy základní části, oba nerozhodně. A celkové lepší skóre v soutěži má Mladá Boleslav. Pořadí v konečné tabulce by totiž za normálních okolností měla při rovnosti bodů rozhodovat bilance vzájemných utkání. Pokud má vůbec smysl o něčem takovém v celém tomto paskvilním vzorci uznání nedohrané soutěže za kompletní ročník uvažovat.

Varianta 4: vystačit si s 15 koly

Je také možné ohlédnout se zpátky do podzimu, do momentu, kdy každý z účastníků soupeře hrál s jiným účastníkem právě jednou. Pravda, někdo doma, někdo venku…

Připomeňme si pořadí po 15. kole: 1. Slavia, 2. Plzeň, 3. Jablonec, 4. Mladá Boleslav, 5. Slovácko, … 14. Příbram, 15. Karviná, 16. Opava.

Případné řešení sestupu je samozřejmě samostatný rébus pro všechny varianty. Nabídněme raději variantu poslední, o které autor tohoto textu zaslechl a je opravdu překvapivá:

Varianta 5: přejít na jaro–podzim

Přechod na starý sovětský model řízení soutěže by předpokládal, že by se všechny výsledky zápasů sehraných v tomto kalendářním roce nepřipočítávaly k těm z podzimu 2019. Ale daly možnost vzniku nové soutěže vypsané pro rok 2020. Od léta by se pak mohly dohrát zápasy, které by ke kompletaci scházely.

Ano, vypadá to jako hodně velká divočina, ale i tahle varianta v zákulisí padla… Byť by na ni asi musely přejít i ostatní země a také rozpis evropských pohárů, aby to pak celé dávalo nějaký smysl.

Vůbec nelze vyloučit, že kreativní tvůrci ligových soutěží vymyslí ještě nějaké další varianty, podstatnou proměnnou je každopádně ve všech případech stav nákazy koronaviru a délka bezpečnostních opatření jak v Česku, tak i v jiných zemích.

Řekněme si otevřeně, že nedohraje-li se v lize alespoň 30 kol, bude cokoli jiného paskvil. V tomto ohledu je tedy varianta anulovat takový paskvil asi ze všeho nejčistší.

Reklama

Doporučované