Hlavní obsah

Aplikace eRouška končí, používalo ji už minimum lidí

Foto: Profimedia.cz

Aplikaci si nainstalovalo celkem 1,7 milionu lidí.

Reklama

Aplikace eRouška, která měla prostřednictvím mobilního telefonu upozorňovat na kontakt s nakaženým, přestala fungovat. O jejím konci rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

„Pomoc eRoušky v boji s epidemií je u konce. Děkujeme všem, kteří se zapojili! eRouška 2.0 pozastavuje provoz,“ stojí na twitterovém účtu stejnojmenné aplikace. Podle něj eRouška upozornila za dobu své existence na více než 400 tisíc potenciálně rizikových kontaktů. „S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie již nadále není potřeba,“ stoji na twitterovém účtu.

V okamžiku vypnutí ji mělo aktivováno zhruba 500 tisíc lidí, celkově ji nainstalovalo přes 1,7 milionu uživatelů. Informace do ní vkládaly jen jednotky nebo malé desítky uživatelů, stoji na webu erouska.cz. Podle odhadů tvůrců je důvodem to, že velká část uživatelů je nejspíš již naočkována.

Aplikace je nyní neaktivní, v telefonu dál poběží a bude konzumovat baterii. Nebude však již hlásit rizikové kontakty. Veškerá data o rizikových kontaktech se v telefonech uživatelů smažou do dvou týdnů od vypnutí aplikace. Anonymizovaná data o všech uživatelích byla podle tvůrců ze serverů smazána k 31. říjnu letošního roku.

Jak už letos v září Seznam Zprávy informovaly, provoz eRoušky stál miliony korun, přestože ji už mnoho lidí nevyužívalo. Podle dostupných informací z rejstříku smluv za provoz, údržbu a vývoj aplikace během letošního roku do srpna Ministerstvo zdravotnictví vydalo téměř 7,5 milionu korun.

Od počátku existence eRoušky až do letošního září nahrálo informaci o svém pozitivním výsledku, a tak varovalo ostatní uživatele před případným rizikovým kontaktem, pouze 82 380 pozitivně testovaných. Přitom se podle statistik Ministerstva zdravotnictví celkově nakazilo přes 1,6 milionu osob.

Od letošního léta se hlavním technologickým nástrojem staly namísto eRoušky aplikace Tečka a čTečka. První slouží k prokazování takzvané bezinfekčnosti, tedy plného očkování, aktuálního testu či prodělané nemoci. Druhá má fungovat k jednoduchému vyhodnocení bezinfekčnosti například pro pořadatele různých akcí nebo také v kultuře či v restauracích.

„Aplikaci Tečka si stáhlo více než 3,1 milionu uživatelů, denně ji aktivně použije přibližně 250 tisíc uživatelů a alespoň jednou týdně více než jeden milion uživatelů,“ uvádělo v září Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované