Hlavní obsah

Aplikace TikTok čelí miliardové žalobě kvůli nakládání s údaji o dětech

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Populární aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance čelí žalobě.

Reklama

Aplikace TikTok, kterou si oblíbili hlavně mladí, čelí žalobě kvůli využívání dat o dětech. Kdyby žaloba u soudu uspěla, mohly by mít dotčené děti z Británie a Evropské unie nárok na odškodné ve výši tisíců liber.

Článek

Populární aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance čelí žalobě kvůli praktikám při shromažďování a využívání údajů o dětech. Žalobci žádají odškodné v řádu miliard liber.

Proces rozběhla jménem milionů dětí z Británie a Evropské unie bývalá dětská komisařka pro Anglii Anne Longfieldová, informuje BBC. Pokud by byla žaloba úspěšná, mohlo by každé z dotčených dětí získat nárok na tisíce liber. TiktTok však žalobu označuje za neopodstatněnou a hodlá proti ní bojovat.

Právníci žalující strany budou podle BBC argumentovat tím, že TikTok osobní údaje dětí, včetně telefonních čísel, videií, přesné polohy a biometrických dat, shromažďuje bez dostatečného upozornění či souhlasu požadovaného zákonem a že děti ani rodiče nevědí, jakým způsobem se bude se shromážděnými údaji nakládat.

TikTok má po celém světě přes 800 milionů uživatelů. Zisky jeho mateřské společnosti ByteDance pocházejí především z příjmů z reklamy.

„Soukromí a bezpečnost jsou pro TikTok nejvyššími prioritami,“ uvedla firma v reakci na žalobu. Upozornila také, že využívá mechanismy a technologie, které mají uživatele chránit. „Domníváme se, že obvinění jsou neopodstatněná. Hodláme se rázně bránit,“ dodala.

Longfieldová označila TikTok za „službu pro shromažďování dat, která se skrývá pod rouškou sociální sítě“. Služba podle ní „záměrně a úspěšně klame rodiče“. „TikTok je obrovsky populární platformou, která v mimořádně obtížném roce pomáhala dětem zůstat v kontaktu s přáteli. Za legračními písničkami a tanečními výzvami však stojí něco mnohem zlověstnějšího,“ uvedla.

Tom Southwell z právní firmy Scott and Scott, která má žalobu na starosti, se domnívá, že sběr dat v aplikaci TikTok porušuje zákony Británie i Evropské unie na ochranu osobních údajů. „Příjmy TikToku z reklamy jsou založeny na osobních údajích uživatelů, včetně dětí. Profitování z těchto informací bez splnění zákonných povinností je nepřijatelné,“ uvedl.

Reklama

Doporučované