Hlavní obsah

Aplikace ukáže Braunův betlém v podobě z 18. století

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Návštěvníci unikátního Braunova betlému u Kuksu na Trutnovsku si budou moci památku díky mobilní aplikaci prohlédnout v původní podobě, jakou měla v 18. století.

Článek

Betlém si budou moci přímo porovnat se současnou podobou, kterou tvoří jen torza původních soch. Naskenovaná data zároveň poslouží pro uchování památky do budoucna.

Turisté díky aplikaci uvidí přes fotoaparát mobilního telefonu či tabletu digitální rekonstrukci betlému z roku 1732. Budou si moci prohlédnout i jeho stav v roce 1832. Uživatel se dočte i informace o minulosti památky, kterou sochař Matyáš Bernard Braun vytesal v lese přímo do pískovce. Od roku 2001 je betlém národní kulturní památkou.

„Pro digitální rekonstrukci betlému jsme použili všechny dostupné prameny. V baroku se sochy barvily, takže i v aplikaci je betlém barevný,“ řekl Jiří Forejt z firmy More.is.More, která aplikaci na zakázku hradeckého hejtmanství vytvořila. Celý betlém i Braunovy sochy v jeho okolí vývojáři naskenovali s přesností 0,2 milimetru. „Památka tak bude zachována pro budoucí generace. Třeba bude možné udělat kopie soch,“ uvedl Forejt.

Hejtman Jiří Štěpán věří, že aplikace a naskenování zvýší zájem o památku a pomůžou její záchraně. Důležitým krokem ke zlepšení stavu památky je podle něj nedávno vydané stanovisko krajského odboru památkové péče k tomu, jak by se mohlo v lokalitě betlému postupovat. „Mohla by se začít dělat dokumentace k cestám k objektům, k odvodnění lokality či případnému sezonnímu zastřešení soch,“ uvedl hejtman.

Kraj již aplikace památkových prohlídek s takzvanou rozšířenou realitou loni pořídil pro areál barokního Hospitalu Kuks a pro archeopark ve Všestarech na Hradecku. Za vývoj aplikace pro Kuks kraj zaplatil milion korun, aplikace pro Všestary a betlém stály po půl milionu korun.

Vývojáři nyní dokončují i rozšířenou realitu pro zříceninu hradu Potštejn na Rychnovsku a pro interiér kostela svatého Vojtěcha v klášteře v Broumově na Náchodsku. Aplikaci rozšířené reality si dosud stáhlo přes 3000 lidí.

Reklama

Doporučované