Hlavní obsah

Facebook, Instagram a WhatsApp opět fungují. Twitter si neodpustil vtípek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Sociální sítě Facebook, Instagram a aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, které v pondělí postihl několikahodinový výpadek, začaly dnes v noci znovu fungovat. V Česku měl navíc potíže se službami i operátor Vodafone.

Článek

Společnost Facebook oznámila po 04:00 SELČ, že její služby jsou znovu přístupné on-line a její zaměstnanci pracují na postupném návratu k běžnému provozu. Firma, pod kterou spadají zmíněné sociální sítě a aplikace, se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb, informovala agentura Reuters.

Rozsáhlý výpadek zaznamenaly zmíněné sociální sítě a aplikace v pondělí krátce před 17:00 SELČ. Facebook následovně potvrdil, že část jeho uživatelů má problémy s přístupem k jeho síti a aplikacím.

„Tvrdě jsme pracovali na obnovení přístupu k našim službám a aplikacím a jsme rádi, že se vrací on-line,“ oznámil kolem 00:45 SELČ provozovatel sítě Facebook. Instagram také uvedl, že se „pomalu, ale jistě“ vrací k normálnímu fungování. WhatsApp krátce před 04:00 SELČ oznámil, že jeho služba je plně funkční.

Podle webu downdetector.com, který monitoruje webový provoz a aktivitu na internetu, se výpadky objevily u všech aplikací společnosti – Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru. Uživatelé také hlásí, že se s problémy potýkají i společnosti Amazon, Google, T-Mobile a Twitter.

Výpadek Facebooku na serveru downdetector.com hlásily desítky tisíc uživatelů, podle agentury Reuters se však výpadek týkal většího počtu uživatelů. Kromě toho rozsáhlý výpadek postihl i další produkty, které patří do téže skupiny aplikací, například Facebook Workplace.

Podle řady uživatelů sociálních sítí se na českém trhu s výpadky potýkal i druhý největší mobilní operátor na světě Vodafone. Nyní by již mělo být vše v pořádku.

„Nasadili jsme náhradní řešení, všechny části naší pevné sítě jsou navzdory přetrvávajícímu masivnímu výpadku Facebooku plně funkční,“ sdělil Vodafone na Twitteru s tím, že k sekundárnímu přetížení některých částí pevné sítě došlo právě kvůli problémům Facebooku.

Podle novináře Mikaela Thalena, který se technologiemi dlouhodobě zabývá, za výpadkem aplikací společnosti Facebook nestál útok hackerů, nýbrž chyba konfigurace. Informoval o tom na Twitteru.

Návštěvníkům webových stránek Facebooku se jednoduše zobrazila chybová stránka nebo zpráva, že se jejich prohlížeč nemůže připojit. Aplikace Instagram a WhatsApp zase nezobrazovaly nový obsah včetně přijatých zpráv.

Výpadek tří světově nejpoužívanějších aplikací

K výpadkům aplikací Facebooku dochází relativně zřídka, ale jejich dopad bývá rozsáhlý. Mimo jiné proto, že nynější výpadek se týká tří světově nejpoužívanějších aplikací. Server CNBC připomíná, že se jedná o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den.

Společnost se často vyjadřuje o příčinách případných problémů „tajemně“ a nemá tendenci je vysvětlovat ani po jejich odstranění, píše web The Independent. Například v roce 2019 společnost utrpěla největší výpadek za poslední roky, uživatelé tehdy neměli ke svým účtům přístup po dobu delší než 24 hodin. Vysvětlila jej pouze tím, že se „objevil problém během rutinní údržby“.

„Jsme si vědomi, že někteří lidé mají problémy s přístupem k našim aplikacím a produktům. Pracujeme na tom, aby se vše co nejrychleji vrátilo do normálu, a omlouváme se za případné nepříjemnosti,“ uvedl na konkurenčním Twitteru vedoucí komunikace Facebooku Andy Stone.

Odborníci na online sítě spekulují, že by se mohlo jednat o chybu v systému doménových jmen (DNS). DNS se často přirovnává k adresáři nebo telefonnímu seznamu, který webové prohlížeče odkazuje na počítačový systém, jenž obsluhuje hledanou webovou stránku.

Zřejmě jde o chybu chybného nastavení

Na začátku letošního roku vedly problémy s DNS k rozsáhlým výpadkům několika významných stránek. V jednom z těchto případů vyšlo najevo, že výpadek způsobil jeden zákazník hojně využívané služby, který změnil své nastavení, čímž spustil softwarovou chybu ovlivňující obrovské množství webových stránek.

Několik dalších technologických společností, včetně Redditu a Twitteru, si ze situace giganta sociálních médií udělalo legraci. „Ahoj v podstatě všichni,“ napsal například Twitter na svém oficiálním firemním účtu.

S problémy se potýkali i uživatelé herních brýlí pro virtuální realitu Oculus, které rovněž patří společnosti Facebook. Uživatelé tak mohli načíst hry, které již měli nainstalované, ale instalovat nové nemohli. Nefungovali ani sociální funkce herní platformy.

„Facebook a Instagram na den přestanou záhadně fungovat a svět se stává zdravějším místem,“ reagoval bývalý spolupracovník amerických tajných služeb a whistleblower Edward Snowden.

S problémy se prý potýkali i lidé, kteří používali přihlašovací údaje k Facebooku k přihlášení do aplikací třetích stran, jako jsou Pokémon Go nebo Match Masters. „Pokud vaše hra neběží jako obvykle, vezměte prosím na vědomí, že došlo k problému s přihlašovacími servery Facebooku a v okamžiku, kdy bude tento problém odstraněn, bude vše opět v pořádku,“ uvedla na svém účtu na Twitteru logická herní aplikace Match Masters.

Společnost Facebook se domnívá, že výpadek způsobilo chybné nastavení jejího vnitřního systému. To pak vedlo k přerušení výměny informací mezi servery a datovými centry, což mělo negativní lavinový efekt na její aplikace a sítě. O chybě v konfiguraci systému mluvili před prohlášením společnosti také bezpečnostní experti, kteří situaci sledují, informovala agentura Reuters.

Kritika whistleblowerky

Společnost se navíc ocitla pod palbou kritiky whistleblowerky Frances Haugenové, bývalé produktové manažerky Facebooku. Ta vytvořila interní výzkum o rozsahu několika tisíc stránek a následně jej rozeslala médiím, zákonodárcům i regulačním orgánům. Dokumenty odhalily, že Facebook věděl o mnoha škodách, které jeho služby způsobují. Haugenová, jež v neděli odhalila svou identitu, má v úterý o dopadech Facebooku na mladé uživatele vypovídat v Kongresu.

Na sociálních sítích se přirozeně objevují konspirační teorie, podle nichž za výpadkem Facebooku může stát samotná společnost. Ta podle těchto teorií mohla stránku dobrovolně vypnout, ať už kvůli zveřejněným zjištěním Haugenové, či včera zveřejněným Pandora Papers.

Akcie Facebooku kolem 21:30 SELČ odepisovaly 5,5 procenta a směřovaly ke své nejhorší seanci za poslední rok. K jejich propadu přispěl širší výprodej technologických akcií a také výpověď bývalé zaměstnankyně firmy Haugenové.

Reklama

Související témata:

Doporučované