Hlavní obsah

Apple čelí prvním žalobám za systematické zpomalování starých iPhonů

Apple čekají kvůli záměrnému snižování výkonu starých iPhonů soudní sporyVideo: AP

 

Reklama

Společnost Apple čekají soudní spory kvůli cílenému snižování výkonu starších modelů iPhonů. Uživatelé tvrdí, že utrpěli ekonomickou škodu.

Článek

Krátce poté, co technologická společnost Apple přiznala, že záměrně snižuje výkon starších iPhonů, přišly první žaloby. Podaly je dvě skupiny uživatelů iPhonů v USA. Lidé tvrdí, že utrpěli ekonomickou škodu a chtějí náhradu.

Systematické snižování má podle Applu dobrý důvod. Telefony této možnosti prý využívají proto, aby ušetřily energii a vydržely fungovat i se starší baterií.

Podle Applu nemusí být starší baterie schopny dodávat telefonu při plném výkonu procesoru požadovaný elektrický proud. „To může způsobit, že se přístroj nečekaně vypne, aby ochránil své elektronické součástky,“ uvedla společnost. Snižování výkonu se dá zastavit výměnou staré baterie za novou.

Žalobci mají problém s tím, že majitelé iPhonů se snižováním výkonu dopředu nesouhlasili. Požadují proto kompenzaci za ztrátu hodnoty a za výměnu baterie.

Řada uživatelů firmu již delší dobu podezřívala, že zpomalováním starších telefonů se snaží přimět spotřebitele k nákupu nového přístroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované