Hlavní obsah

Apple, Google, Merkelová. Na Trumpa se valí kritika kvůli odstoupení od klimatické dohody

Politici i velké světové společnosti se staví kriticky k Trumpově rozhodnutí o odstupu z Pařížské dohodyVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Řada politiků se domnívá, že Trumpův krok vypovědět klimatickou Pařížskou dohodu uškodí i Spojeným státům.

Článek

Poté, co americký prezident Donald Trump oznámil vystoupení Spojených států z Pařížské dohody, snesla se na něj vlna kritiky z celého světa.

Ozvala se řada politiků, kteří dali najevo svůj nesouhlas a zklamání. Mezi nimi je například německá kancléřka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová, francouzský prezident Emmanuel Macron, šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, kanadský premiér Justin Trudeau či mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Mnozí z nich se domnívají, že Trumpovo rozhodnutí uškodí celému světu včetně USA.

„Smutný den pro naši planetu. Snaha bojovat s klimatickými změnami není věcí politického přesvědčení, ale základní odpovědnosti," uvedl na Twitteru i slovenský prezident Andrej Kiska.

Český ministr ministr životního prostředí Richard Brabec je poněkud optimističtější. Je přesvědčen, že dohoda se bez USA nezhroutí.

Nejsou to ale jen politici, kdo Trumpův krok odsuzují. Nesouhlas s ním daly najevo i největší americké společnosti, jako je Apple, Facebook či Google.

Reklama

Doporučované