Hlavní obsah

Apple maskoval problémy s bateriemi. Teď za to zaplatí

Foto: https://www.wallpaperflare.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Americká společnost Apple se dohodla s koalicí amerických států, že jim zaplatí 113 milionů dolarů. Urovná tím obvinění, že záměrně zpomalovala své telefony iPhone, aniž by to oznámila spotřebitelům.

Článek

Technologická společnost Apple přistoupila na dohodu o urovnání sporu s 33 americkými státy a hlavním městem Washingtonem DC. Zaplatí 113 milionů dolarů kvůli obvinění, že záměrně zpomalovala starší typy mobilních telefonů iPhone. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na středeční vyjádření státních úředníků.

Jde o dohodu nezávislou na rozhodnutí z letošního března, podle kterého musí Apple zaplatit dotčeným spotřebitelům 500 milionů dolarů, aby předešel hromadné žalobě.

Apple podle obvinění aktualizoval v roce 2016 operační systém iOS tak, aby omezoval výkon procesorů v modelech iPhone 6, 7 a SE a díky tomu šetřil energii ve stárnoucích bateriích. To způsobilo nevyžádané vypínání telefonů pro miliony uživatelů.

Koalice států v čele s Arizonou, Arkansasem a Indianou tvrdila, že jednání americké společnosti bylo zavádějící. Správně měla nahradit baterie v postižených přístrojích, nebo alespoň informovat jejich uživatele o vzniklém problému.

„S kolegy se snažíme získat pozornost těchto velkých technologických firem. Jeden by řekl, že urovnání v hodnotě několika milionů dolarů s více než třiceti státy si jejich pozornost zaslouží,“ řekl právní zástupce Arizony Mark Brnovich. „Firmy nemohou být neupřímné a utajovat věci,“ dodal.

Brnovich v soudním dokumentu zveřejněném ve středu uvedl, že mnoho spotřebitelů se kvůli zhoršenému výkonu telefonů rozhodlo pořídit si novější model. Apple podle něj s tímto účinkem na prodeje počítal.

Apple v roce 2017 přiznal, že svým aktualizovaným softwarem zhoršoval nakládání telefonů s energií. Popírá však, že k tomu měl finanční motivaci. Ke středečnímu urovnání se firma odmítla vyjádřit.

V rámci dohody se firma také zavázala k poskytování pravdivých informací ohledně toho, jak její telefony iPhone pracují s bateriemi. Informace bude uvádět na svém webu a v poznámkách k aktualizacím softwaru. Dohoda nyní čeká na schválení soudem.

Reklama

Doporučované