Hlavní obsah

Apple pětkrát přerostl Česko. K metě dvou bilionů dolarů se derou další

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hodnoty amerických technologických firem stoupají. Apple je zatím jediný, jehož tržní kapitalizace přesahuje dva biliony dolarů, podle odborníků ho mohou v blízké době dohnat například Microsoft či Amazon.

Článek

Apple je zatím jediná americká společnost, jejíž tržní hodnota dosáhla dvou bilionů dolarů – to zhruba odpovídá ročnímu výkonu celé španělské ekonomiky nebo pětinásobku výkonu Česka. Podle stanice CNN by se k ní ale již brzy mohly přidat další.

Rostoucí hodnota společnosti Microsoft nyní přesahuje 1,9 bilionu dolarů, tržní hodnota Amazonu přesáhla 1,7 bilionu dolarů a firma Alphabet, která vlastní Google, má nyní na burze hodnotu 1,5 bilionu dolarů.

Hromadná tržní hodnota sedmi gigantů technologického sektoru – firem Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet, Microsoft a Tesla – nyní dosahuje 9,3 bilionu dolarů. To představuje zhruba čtvrtinu celkové hodnoty společností zapsaných na indexu S&P 500, který sleduje akcie pěti set největších amerických podniků obchodovaných na burze.

Pokud bychom přepočítávali na výkon ekonomiky jednotlivých zemí jako v úvodu, dostali bychom se na ročnímu HDP (přepočtenému podle parity kupní síly) Indie.

Odborníci se domnívají, že vzestup tržních hodnot a akcií technologických firem bude pravděpodobně pokračovat, navzdory například neuspokojivému růstu počtu odběratelů, který minulý týden oznámil Netflix.

Očekává se totiž, že za letošní první čtvrtletí vykážou giganti solidní výdělky. To už odstartovala automobilka Tesla, když oznámila rekordní zisk 438 milionů dolarů. Alphabet a Microsoft ohlásily rekordní růst zisků, na další výsledky se ještě čeká.

„Očekávané letošní příjmy firem z indexu S&P 500 jsou opravdu vysoké, investoři totiž doufají ve velké oživování ekonomiky, jíž jsou technologické firmy velkou součástí,“ uvedl Daniel Morgan, správce portfolia investiční firmy Synovus Trust.

Dokud budou špičkové technologické firmy generovat silné příjmy, pak podle Morgana zůstanou všechny, včetně těch starších a vyspělejších, jako Apple či Microsoft, oblíbenými u investorů z Wall Street.

Někteří technologičtí vůdci z devadesátých let, jako IBM, Oracle nebo Cisco, totiž s postupem času začali zaznamenávat pomalejší růst tržeb a příjmů. Zdá se ale, že u současných lídrů burzovního trhu Nasdaq k podobnému zpomalování nedochází.

Doug Anmuth, analytik z banky JPMorgan, očekává, že Amazon dosáhne hodnoty dvou bilionů dolarů již brzy. Na základě příjmů z prvního čtvrtletí letošního roku lze podle něj očekávat, že by akcie internetové firmy mohly během následujícího roku vzrůst o 30 procent, což by hodnotu Amazonu vyšvihlo přibližně na 2,2 bilionu dolarů.

Anmuth také předpokládá, že nadále poroste hodnota konglomerátu Alphabet. Ten staví především na síle svých hlavních podniků, jednotka internetového vyhledávače Google má podle jeho odhadů hodnotu bilion dolarů, hodnota platformy pro sdílení videí YouTube dosahuje zhruba 400 miliard dolarů.

Účetní rozvahy většiny technologických gigantů jsou v ideálním stavu, tedy vykazují velký majetek a malé dluhy. To je hlavní důvod, proč se investice do gigantů ukázaly i během pandemické krize jako bezpečné.

Technologické firmy zpravidla nabízejí výrobky a služby, po nichž navzdory pandemii přetrvává velká poptávka, a které budou žádané i po oživení ekonomiky.

„Sedm velkých technologických firem odráží to nejlepší z obou světů pro investory,“ uvedl Chris Gaffney, předseda finanční organizace TIAA Bank pro světové trhy. „Ukazuje to jejich význam v širší ekonomice,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované