Hlavní obsah

Apple představil nové telefony XS a XR i novou verzi hodinek

Foto: ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

Ilustrační snímek.

Reklama

Apple dnes představil nové telefony iPhone a hodinky, které vycházejí z designu současných modelů. Je však mezi nimi i největší a doposud nejdražší model iPhonu.

Článek

Nové přístroje dostaly název iPhone XS a XR, přičemž XS bude mít i větší verzi XS Max. Na dnešní prezentaci to oznámil marketingový ředitel společnosti Phil Schiller. Cena nových přístrojů bude od 799 dolarů (17 600 korun) za XR po 1099 USD (24 200 korun) za XS Max.

Šéf firmy Tim Cook nový přístroj XS označil za nejvyspělejší iPhone, jaký zatím firma vyrobila. Telefon iPhone XS má lepší rozlišení obrazu a lepší zvuk než jeho předchůdce iPhone X. Firma přidává písmenko S k názvu přístroje, pokud nechává vnější podobu stejnou, upozornila agentura Reuters. A loňský iPhone X, který se však vyslovuje jako „deset“, prošel velkou změnou.

Přístroj XS je voděodolný a bude mít displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod. Úhlopříčka přístroje činí 5,8 palce (14,7 centimetru). Větší verze XS Max má úhlopříčku 6,5 palce (16,5 centimetru). Větším displejem vychází Apple vstříc potřebám zákazníků, kteří stále častěji používají přístroje ke sledování a nahrávání videa a focení.

Díky novému procesoru má přístroj lepší výkon, kapacita paměti dosahuje až 512 GB. Aplikace se mají otevírat až o 30 procent rychleji. Také baterie má delší životnost. XS Max má dokonce zatím největší baterii použitou u telefonu Apple a měla by mít o hodinu a půl delší výdrž. Oba přístroje budou na dvě SIM karty.

Přístroj XR bude z levnějšího materiálu. Displej bude z tekutých krystalů (LCD) a obal místo nerezové oceli z hliníku. Bude v několika barvách, mimo jiné červený, žlutý či modrý. Úhlopříčka displeje bude 6,1 palce (15,5 centimetru) a kapacita paměti od 64 do 256 GB.

Apple svými výrobky potvrdil očekávání analytiků, že v nabídce učiní pouze malou změnu. Nejhodnotnější technologická firma na světě chce, aby uživatelé měnili své přístroje za novější a dražší, protože je to pro ni způsob, jak si zvýšit příjmy v době, kdy se globální poptávka po chytrých telefonech stabilizovala. Tato strategie pomohla Applu v tom, že se mu letos jako první americké firmě podařilo dosáhnout tržní kapitalizace více než jeden bilion USD.

Akcie firmy však po představení nových přístrojů oslabovaly. Hlavní ekonom firmy Capital Investment Counsel Hal Eddins uvedl, že nové přístroje nepředstavují žádný průlom ani skutečnou změnu. „Je to jen o tom, jak udržet lidi v pohybu,“ prohlásil. Capital Investment Counsel je jedním z akcionářů Applu.

Výrazné změny se dočkaly hodinky s názvem Apple Watch Series 4. Podle firmy jde o největší změnu podoby od jejich uvedení na trh v roce 2014. Displej je o 30 procent větší než u předchozí verze a hodinky jsou tenčí. Jejich součástí je mimo jiné elektrokardiogram pro monitorování činnosti srdce, poznamenal server CNBC. Budou také schopny automaticky zahájit volání na tísňovou linku, pokud zjistí, že jejich uživatel upadl a do minuty nezareaguje.

Reklama

Doporučované