Hlavní obsah

Apple představil novinky, Wall Street šílí

Foto: Apple

ilustrační foto.

Reklama

Na novinky z Applu, které veřejnosti technologická firma představila na každoroční konferenci v úterý, zareagovala newyorská Wall Street.

Článek

Úvodní přednáška na Worldwide Developers Conference, která je pro společnost Apple jednou z nejdůležitějších událostí roku, byla jako už tradičně i tou nejzajímavější. Firma představila nové schopnosti své vlajkové lodi, iPhonu, ale také zásadní novinku: systém CarKey.

A zdá se, že inovace zafungovaly. Jen pár hodin po skončení konference několik analytiků newyorské burzy zvýšilo svoje odhady na růst ceny akcií Applu. Několik z nich dokonce nadhodilo cenu o deset procent vyšší, než je ta aktuální – tedy až na hodnotu čtyři sta dolarů za akcii.

Kromě pozitivních odhadů analytiků se však Apple dočkal i opravdového růstu. Akcie společnosti přes noc stouply téměř o dvě procenta na přibližně 364 dolarů za kus, čímž se její roční nárůst zvýšil na přibližně 25 procent.

Nejcennější firma ve Spojených státech

To také posunulo hodnotu tržní kapitalizace firmy na téměř 1,6 bilionu dolarů, píše CNN. V současné době se tak jedná o nejcennější společnost v USA a druhého nejlepšího hráče na trhu podle Dow Jonesova indexu pro letošní rok. V tomto žebříčku nad Applem vítězí pouze Microsoft.

Pokud akcie Apple vzrostou o dalších 20 procent, společnost dosáhne tržního ocenění dvou bilionů dolarů. Magické číslo, kterého musí akcie dosáhnout, je však ještě dost vzdálených 461,89 dolaru za akcii. A navzdory veškerému optimismu, vycházejícímu z úspěšné konference, je mnoho analytiků stále skeptických. Předpokládají, že akcie společnosti Apple budou stoupat jen v krátkém časovém období.

Konference Applu v kostce

Applu již došla trpělivost s velkými klíčky od auta. Novinkou, kterou oslnil nejednoho posluchače, je systém CarKey, který umí odemknout dveře i nastartovat motor. Jeho předchůdce CarPlay je již kompatibilní až s 97 procenty nových vozidel. Pro širokou veřejnost se služba zprovozní v průběhu roku 2021 a první automobil, který již bude kompatibilní s CarKey, bude BMW 5 Series. Společnost však samozřejmě chce se službou expandovat.

Dále se na konferenci Apple představil nový operační systém iOS 14. Ten obsahuje nové funkce iMessage, a to především pro skupinové konverzace. Jde například o připnutí důležitých skupin u iMessage. Svého vylepšení se dočkají i bezdrátová sluchátka AirPods, nyní bude jednodušší přepínání mezi jednotlivými zařízeními od společnosti Apple.

Firma také potvrdila již dlouze spekulovaný odstup od společnosti Intel, která jí dodávala procesory. Apple si nyní bude vyrábět své vlastní čipy.

Reklama

Související témata:

Doporučované