Hlavní obsah

Apple přiznal Krym Rusku. Alespoň před Rusy

Foto: Wikipedia.org/Marlith

Společnost Apple vyhověla ruským požadavkům.

Reklama

Na webových stránkách dolní komory ruského parlamentu se ve středu objevila informace, že Apple splnil své závazky a uvedl programy na svých zařízeních do souladu s požadavky ruského zákona. Státní duma předchozí stav označovala jako nepřesnost.

Článek

Americká společnost Apple začala ve svých aplikacích zobrazovat Krymský poloostrov, který Rusko před pěti lety zabralo Ukrajině, jako ruské území. Uvidí to ale jen uživatelé v Rusku.

Podle agentury Reuters změny vycházejí ze setkání zástupců firmy Apple s předsedou bezpečnostního a protikorupčního výboru ruské Státní dumy Vasilijem Piskarjovem.

Nové zobrazení na mapách a v aplikaci Počasí od Applu vidí jen uživatelé v Rusku. Agentura Reuters kontaktovala několik uživatelů v Kyjevě a na Krymu, jejich zobrazení poloostrova ale zůstává beze změny, tedy bez názvu země. Společnost Apple se zatím ke změnám nevyjádřila.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Vadym Prystajko zveřejnil ve středu vyjádření na Twitteru. „Nechte mě vám to vysvětlit vaší řečí. Představte si, že vykřikujete, že vám váš největší nepřítel ukradl design, nápady, roky práce a kus srdce. A pak někdo nedbalý vám dá najevo, že je mu to zcela ukradené. Takový je to pocit, když nazýváte Krym ruským územím.“

Google, který rovněž poskytuje mapy, nezobrazuje Krym ani jako ruský, ani jako ukrajinský. Používá ale verzi názvů krymských míst v ruském jazyce.

V roce 2014 ukrajinský poloostrov obsadila ruská armáda. Později se Rusko začalo odvolávat na referendum, které ale jak Ukrajina, tak západní země považují za nelegální. Evropská unie ani Spojené státy neuznávají Krym jako součást Ruska.

Reklama

Související témata:

Doporučované