Hlavní obsah

Apple se o své uživatele postará až za hrob. FaceTime ale otevře všem

Foto: Apple

Apple ukázal novinky v oblasti videohovorů, soukromí, zdraví i produktivity.

Reklama

Nové funkce pro iPhony, iPady a MacBooky se na vývojářské konferenci od Apple samozřejmě očekávají. Apple ale tentokrát překvapil tím, že svůj FaceTime otevřel uživatelům zvnějšku. Podívejte se na výběr nejdůležitějších novinek.

Článek

Vývojářská konference Apple WWDC (Worldwide Developers Conference, přezdívaná dub-dub) běží už od 80. let. Loni se kvůli pandemii musela poprvé konat virtuálně a také letošní ročník WWDC je pandemií poznamenán. Nejen tím, že je (podobně jako třeba Google I/O) kompletně on-line.

Také softwarové novinky, které Apple ukázal, často reagovaly na to, jak pandemie ovlivnila naše životy.

Větší důraz na videokonference, společné sledování seriálů, monitorování zdraví nebo dokonce posmrtný přístup do cloudu… Přestože byla celá úvodní prezentace (tzv. keynote) vizuálně hravá a do puntíku připravená, bylo jasné, že ji ovlivnil těžký rok, který změnil chování lidí po celém světě.

FaceTime pro všechny. Aspoň trochu

Začneme tím, co se dotýká nejen uživatelů Apple. Majitelé iPhonů a iPadů spolu obvykle komunikují přes systém iMessage a volají si přes videokonferenci FaceTime.

Tato služba byla vždy dostupná pouze na zařízeních Apple, a to zcela záměrně. Ze soudních dokumentů víme, že manažeři Apple vědomě využívali této služby třeba k tomu, aby rodinám s dětmi snáze prodali drahé iPhony, přestože by dětem stačily levnější telefony s Androidem: „iMessage u nás uživatele zamkne,“ píše se v jednom z e-mailů, které jsou součástí důkazního materiálu ve sporu s Epic Games.

Nyní každopádně Apple z této dlouho držené pozice ustoupil, alespoň částečně. FaceTime nově může vytvářet skupinové hovory dostupné pomocí odkazu. A když na ten odkaz klikne někdo, kdo nemá iZařízení, spustí se mu ve webovém prohlížeči, kde pak videokonference funguje podobně, jako jsou na to uživatelé zvyklí u konkurenčních nástrojů.

Foto: Apple

FaceTime na telefonu s Androidem.

I tyto konverzace jsou nadále šifrované (end-to-end encryption). Videokonferenci FaceTime bude také možné naplánovat do kalendáře, jako to už dlouho dělá Zoom či Google Meet.

Podobně jako Zoom, Google Meet či Microsoft Teams představil také Apple možnost rozostřeného pozadí během videokonference. Uživatelé mohou aktivovat filtr, který odfiltruje hluk na pozadí, takže by neměl být slyšet ruch okolí. FaceTime tak umožní synchronizovaně sledovat videa nebo poslouchat hudbu.

Zdraví skrze hodinky a telefon

Velké množství novinek ukázal Apple u své aplikace Health (Zdraví). Nově bude třeba sledovat dlouhodobé trendy ve vaší chůzi. Sledování „stability chůze“ může například u seniorů pomoci upozornit na riziko pádu dávno předtím, než si toho všimne sám uživatel nebo jeho lékař na roční prohlídce. Důraz klade Apple také na meditace a „mindfulness“.

Významná – a dokážeme si představit, že potenciálně zneužitelná nebo přinejmenším ožehavá – funkce je sdílení zdravotních dat. V rámci aplikace Health můžete získat přístup k aktuálním zdravotním údajům svých rodinných příslušníků nebo přátel, samozřejmě s jejich svolením.

Pokud by se něco výrazně změnilo nebo by Apple Health zaznamenal u vámi sledovaných osob nějaký dlouhodobý zdravotní trend, pošle vám upozornění.

Foto: Apple

Přijde vám pak třeba upozornění, že se vaší mamince zvýšila tepová frekvence…

Sledování zdravotních trendů obsahuje nejen informace o tlaku, tepu nebo spánku, ale také o pohybu a cvičení, a nově také o frekvenci dechu. Nově bude také možné své podrobné zdravotní údaje sdílet i s vybranými nemocnicemi skrze již používané nemocniční systémy. Nikdo jiný (ani Apple) nebude mít k záznamům přístup.

Zdraví samozřejmě souvisí s hodinkami Apple Watch, které se dočkají několika drobných – ale pěkných – vylepšení. Líbit se určitě budou nové portrétové ciferníky.

Foto: Apple

Ukázky variability nového typu ciferníku se zvýrazněným obličejem.

Dohánění a předhánění funkcí Google

Ve spoustě věcech je Apple před svým největším konkurentem, americkou společností Google, napřed. Zdraví nebo hodinky jsou jednou z nich.

Pak jsou jiné oblasti, kde naopak Apple dohání Google. Jednou z nich jsou mapy, kde skoro všechny novinky – jakkoli působivě vypadaly – jsou zjevně inspirované funkcemi Google Maps.

Foto: Apple

Rozšířená realita v mapách Apple.

Další oblasti, kde Apple ukázal funkce již důvěrně známé každému uživateli telefonu Android, je překládání konverzací, lokální rozpoznávání řeči nebo vyhledávání textu ve fotkách.

Foto: Apple

Jestli ale bude opravdu výběr textu fungovat tak, jako na videu, tak je Apple o trochu napřed.

Prezentace fotek v příbězích je velmi podobná tomu, co ukázal Google, ale Apple má navíc pár drobností při prohlížení, které jim uživatelé Androidu budou moci závidět. Výběr fotografií a videí bude aplikace Fotky zobrazovat spolu s automaticky vybranou hudbou. Hudbu můžete změnit a aplikace automaticky přizpůsobí vzhled i náladu videa.

Telefon místo peněženky i klíčů

Platit telefonem už je celkem běžná záležitost. Apple nyní pracuje na tom, aby nahradil i další věci ve vašich kapsách: doklady, klíče od domu, klíče od auta nebo třeba kartu do dveří v hotelu.

Foto: Apple

Odemknutí domovních dveří telefonem.

Vize je taková, že do telefonu nahrajete své doklady a oprávněná osoba – například policista – pak od vás dostane bezkontaktní přístup k tomu, co potřebuje. Hodně z představených funkcí bude ale dostupných jen v USA, a to ještě jen na vybraných lokalitách.

Důraz na soukromí i po smrti

„Tady v Applu všem opravdu záleží na vašem soukromí,“ zdůraznil Craig Federighi, viceprezident Apple, který diváky celou keynote provázel. Ukázal několik novinek, které se soukromí týkají. Jednou z nich je třeba vyřešený přístup k vašemu účtu po vaší smrti (opět něco, co už konkurence vyřešila podobným způsobem před několika lety).

Po vašem odchodu na věčnost získá k vašim datům přístup vámi pověřená osoba. Člověk, který se s vaším svolením po vaší smrti přihlásí k vašim datům, se musí nejprve prokázat vaším úmrtním listem.

Velmi zajímavá funkce u placeného iCloud+ je skrytí e-mailu. Apple vám vygeneruje jednorázový unikátní e-mail s koncovkou icloud.com, takových e-mailů si můžete nechat vygenerovat několik a používat je tam, kde nechcete dát svůj skutečný mail.

Foto: Apple

Skrytí e-mailu pomocí jednorázové adresy s koncovkou icloud.com.

Zahrnují i funkci „private relay“, která skrývá chovaní uživatele na internetu před Applem, poskytovateli internetu a inzerenty.

Tato novinka ale nebude kvůli regulačním opatřením dostupná uživatelům v Číně, která je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, upozornila dnes agentura Reuters. Dále tato funkce nebude k dispozici v Bělorusku, Kolumbii, Egyptě, Kazachstánu, Saúdské Arábii, Jižní Africe, Turkmenistánu, Ugandě a na Filipínách.

Produktivnější napříč obrazovkami

Pokud patříte mezi uživatele více než jednoho zařízení od Apple, určitě vás potěší novinky týkající se synchronizace mezi zařízeními. Nejenže si můžete rychle vést sdílené poznámky nebo třeba posílat skupiny tabů v prohlížeči Safari. Můžete také jedním kurzorem ovládat zároveň počítač, tablet a ještě třeba druhý počítač. Pomocí funkce Universal Control lze jedním kurzorem ovládat více počítačů iMac a MacBook nebo tabletů iPad.

Pro ještě lepší produktivitu pak Apple nabízí správu notifikací, aby vás během práce nerozptylovaly. Také tyto režimy se synchronizují napříč zařízeními.

A pro opravdu velké fanoušky produktivity má Apple ve svém novém operačním systému macOS Monterey novou automatizační funkci zkratek. Umožní vytvářet „makra“ a spouštět je na jeden stisk, klávesovou zkratku nebo pomocí Siri.

Pro uživatele i vývojáře je pak zajímavé, že Apple umožnil přidávat rozšíření prohlížeče Safari i do mobilních prohlížečů Safari na iPhone a iPadu. Zatím není úplně jasné, v čem a jak budou omezené oproti desktopovým rozšířením.

Přehled všech novinek najdete v naší galerii:

+62

Reklama

Doporučované