Hlavní obsah

Apple se zajímá o autonomní vozy. Sešel se s dodavateli senzoru Lidar

Projekt výroby samořízeného automobilu nazvaný Titan firma zahájila v roce 2014.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Americká společnost Apple jedná nejméně se čtyřmi potenciálními dodavateli příští generace senzorů LIDAR, které měří vzdálenost a rychlost, pro samořízené automobily. Současně ale pracuje na vlastních senzorech tohoto typu. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Jednání jsou podle ní dalším důkazem, že Apple oprášil ambice vstoupit do oblasti autonomního řízení.

Článek

Projekt výroby samořízeného automobilu nazvaný Titan firma zahájila v roce 2014. Informace o něm příliš nezveřejňuje, ale list The New York Times v roce 2017 napsal, že firma zřejmě plán výroby tohoto vozu opustila a soustředí se výhradně na samotnou technologii autonomního řízení.

Nyní se zajímá o novou generaci senzorů LIDAR schopných trojrozměrného pohledu na silnici. S jakými firmami jedná, zdroje Reuters neuvedly. Apple usiluje o senzory, které by byly menší, levnější a jejichž výroba by byla snadnější, než umožňuje současná technologie. Měly by být s to kontrolovat stovky metrů silnice před vozidlem.

Závod o 5G sítě nabral obrátky. USA má prvního operátora, Korea zůstane první světovou zemí

Netflix začal sledovat rekordní počet lidí. Televize se receptem na úspěch nijak netají

Nicméně stále není zcela jasné, zda cílem projektu Titan je vybudovat vlastní vozidlo nebo dodávat vybranému partnerovi hardwarové a softwarové prvky pro automobily s autonomním řízením a celkově mít tuto výbavu pod kontrolou. Podle zdrojů Reuters pracuje na vývoji senzorů LIDAR také sama společnost Apple.

Pro projekt Titan společnost loni najala manažera Douga Fielda, který se vrátil z Tesly, kde působil jako viceprezident a řídil vývoj jejích nových vozů. Na projektu pracuje asi 1200 lidí. Field dříve v Applu pracoval na vývoji počítačů Mac.

Reklama

Doporučované