Hlavní obsah

Apple stojí více než 100 nejhodnotnějších společností v Británii

Foto: Unsplash - Daniel Romero

Apple byl první americkou společností, která přesáhla hodnotu bilionu dolarů. A poté jako první přesáhl i hodnotu dvou bilionů dolarů.

Reklama

Apple je v současnosti hodnotnější než sto nejhodnotnějších firem zapsaných na londýnské burze. Index FTSE 100, kam společnosti spadají, má ohodnocení na 1,5 bilionu liber, Apple již okolo 1,7 bilionu liber.

Článek

Akcie amerického technologického gigantu Apple pokračují ve strmém růstu. Nedávno se výrobce iPhonů stal nejhodnotnější společností světa, když předehnal ropnou společnost Saudi Aramco, a nyní překonává další rekord.

Tržní ohodnocení Applu je větší než ohodnocení stovky nejhodnotnějších firem na londýnské burze London Stock Exchange, jež se sdružují do indexu FTSE 100, jak informuje agentura BBC.

Celková hodnota Applu činila včera 2,2 bilionu dolarů (v přepočtu cca 1,65 bilionu liber). Nejprestižnější britský index dosahuje k hodnotě 1,5 bilionu liber a jsou v něm zapsané společnosti jako Tesco, Vodafone, Rolls-Royce, Rio Tinto, ale i český Avast.

Nutnost dělení

Apple úspěšně vydělává na situaci okolo pandemie - a není sám. I ostatní americké technologické firmy si investoři zamilovali, ale Apple je na úplném vrcholu. Od března, kdy akciové trhy zachvátila panika a rekordně propadly, společnost svoji hodnotu více než zdvojnásobila.

Další zvyšování celkové hodnoty Applu si vynutilo takzvané dělení akcií. Ty se totiž staly tak drahé, že si je menší investoři již nemohli dovolit. Společnosti tedy každou starou akcii rozdělila na čtyři nové, k podobnému kroku ze stejných důvodů přistoupila i automobilka Tesla.

Index dinosaurů

Britský index FTSE 100 sdružuje sto firem, s nimiž se obchoduje na londýnské burze a dosahují zde největší tržní kapitalizace.

„FTSE je dinosaurus,“ řekl pro BBC Neil Wilson, hlavní analytik trhu pro Markets.com. „Je plný spíše těžařských firem a společností, které patří do starého světa, s malou vidinou nějakého razantnějšího růstu,“ pokračoval. FTSE se od začátku roku, kdy zaznamenal rekordní hodnoty, propadl o 22 procent. Naopak například americký technologický burzovní trh Nasdaq v úterý překonal své dosavadní nejlepší hodnoty.

Reklama

Doporučované