Hlavní obsah

Apple ukázal nové iPhony. „Xka“ končí, pokračuje se číslem 11

Foto: Apple.com

Apple představil na své výroční konferenci 3 nové telefony

Reklama

Americký technologický gigant Apple má za sebou vrchol sezony. Tradiční zářijovou konferenci, na které uvádí na trh nové iPhony. A nejen ty. Velké překvapení však letos firma nepřipravila.

Článek

Po dvou letech opouští Apple označení X pro své telefony. Modely Xs a Xr, které jsou na trhu od loňského září, nahradí iPhone 11 a iPhone 11 Pro. Prodávat se začnou 20. září.

Velikosti nových telefonů zůstávají stejné a proti loňsku se nijak zásadně nezmění ani cena.

Základní verze nového iPhonu má (na americkém trhu) stát 699 dolarů, tedy v přepočtu kolem 16 tisíc korun. Výkonnější modely Pro a Pro Max se budou prodávat za 999, respektive 1099 dolarů – tedy 24 a bezmála 26 tisíc korun.

Ceny iPhonů – přehled

iPhone 8: $449/32GB

iPhone XR: $599/64GB

iPhone 11: $699/64GB

iPhone 11 Pro: $999/64GB

iPhone 11 Pro Max: $1,099/64GB

Češi budou muset do peněženek ale tradičně sáhnout hlouběji: verze Pro začíná podle českého webu firmy Apple na částce 29 900 korun, Pro Max na 32 990. Ceny jsou tak stejné jako loni. Levnější o 1500 korun bude proti loňsku jen iPhone 11, jehož cena startuje na 20 990 korunách.

Předchozí modely zároveň zlevní.

Z telefonu kamera

Chytré telefony jsou dnes už na takové úrovni, že „wow efekt“, po kterém každá společnost při uvádění nového modelu na trh touží, se dostavuje málokdy.

A tentokrát to nebylo. Nebo jen u někoho.

Novinky, které letos představil Apple u svých telefonů, potěší hlavně jejich skalní fanoušky a zákazníky, kteří je používají i jinak než na volání, surfování nebo jako fotoaparát při rodinných sešlostech.

Apple z obou svých telefonů vytvořil velice obstojné kamery. iPhone 11 má v zadní části dva objektivy, model Pro dokonce tři – běžný, širokoúhlý a teleobjektiv. Oba telefony zároveň umí natáčet video ve 4K kvalitě jak na zadní, tak i na přední kamery. A Pro verze navíc zvládá natáčet klidně na všechny najednou. Pro filmaře k nezaplacení. Pro běžného uživatele hračka, kterou použije jednou na Vánoce.

Foto: Apple.com

iPhone Pro s třemi objektivy

Víc je tak zajímá a potěší, že nové iPhony budou díky novým čipům rychlejší a hlavně, že déle vydrží nabité. Apple slibuje proti předchozí verzi 5 hodin navíc u nejdražšího modelu Pro Max, čtyři hodiny u iPhonu Pro a jednu hodin u iPhonu 11.

Telefony mají taky Night mode, při kterém půjde pořizovat dobré fotky i při špatném světle.

Apple Watch 5. generace

Apple uvede v září na trh i novou generaci svých chytrých hodinek. Proti předchozímu modelu se jim nebude vypínat displej, takže z něj půjde číst neustále a uživatel se s nimi zároveň neztratí, protože v sobě mají zabudovaný kompas.

Watch půjdou pořídit i v novém titanovém a keramicky bílém provedení za 399 dolarů, tedy v přepočtu necelých 10 tisíc korun.

iPad

Už před časem Apple pochopil, že iPad nemůže zůstat jenom ohromným iPhonem. Svým tabletům proto vytvořil nový systém, který lépe využívá jejich velký displej – snáz jde používat víc aplikací najednou, nebo lze zmenšit klávesnici tak, aby plula v prostoru obrazovky.

Teď přichází firma i s novým modelem. Apple zvětšil svůj nejprodávanější model, takže iPad 7. generace má teď úhlopříčku 10,2 palce. Ve Spojených státech se bude prodávat za 329 dolarů, v Česku potom za cenu kolem 10 tisíc korun.

Apple TV+ + Apple Arcade

Většinu mnohamiliardového zisku, který Apple v posledních letech každoročně generoval, mu přinášel hlavně prodej iPhonů. Tablety, laptopy i další služby byly nezanedbatelným, ale určitým doplňkem jeho zisků. Na chytrých telefonech stojí a padá úspěch firmy.

A v posledních měsících právě spíše padá. Nejde o nijak dramatický propad, firma pořád vydělává miliardy, ale z dvojky na trhu se stala trojkou. V prodejích ji letos předehnala čínská firma Huawei.

Apple se tak pouští novými směry, které zatím v posledních letech vyplnila konkurence.

Do konce letošního roku tak spustí vlastní streamovací službu Apple TV+, do které nalévá miliardy korun, aby uspěla. Do služeb společnost povolala od J. J. Abramse, přes Terryho Gilliama, až po Stevena Spielberga nebo Jenifer Aniston, která se objeví v seriálu Morning Show, což bude její první seriálová role od Přátel.

Foto: Apple.com

Jenifer Aniston ve své první seriálové role od roku 2004

Apple si je svého zpoždění vědom a proti konkurenci jde cenou, takže Apple TV+ nabídne za 4,99 dolarů měsíčně. Největší konkurent Netflix je dvakrát tak drahý.

A ještě do jedné oblasti se Apple pouští. Opět za pětidolarový paušál zpřístupní svým zákazníkům službu Arcade, což je jakýsi herní Netflix – platí se za přístup k databázi her.

Obě služby budou dostupné taky v Česku – Arcade od 19. září, TV+ od 1. listopadu.

Rychlý přehled

  • 3 nové iPhony: - iPhone 11 (6,1 palce), iPhone 11 Pro (5,8 palce) a iPhone 11 Pro Max (6,5 palce)
  • iPhone 11: - 6 nových barev, nový A13 Bionic čipset, fotoaparát s 2 objektivy – běžný a širokoúhlý, 4K selfie video, které lze zpomalovat, větší výdrž baterie
  • iPhone 11 Pro: - 4 nové bary, nový A13 Bionic čipset, fotoaparát s 3 objektivy – běžný, širokoúhlý a teleobjektiv, video lze najednou nahrávat na všechny najednou, 4K selfie video, které lze zpomalovat, větší výdrž baterie
  • Apple Watch 5. generace: - 399 dolarů, displej, který nezhasíná, zabudovaný kompas, nové titanové a keramické provedení
  • iPad 7. generace: - 329 dolarů, větší 10palcový displej, vlastním operačním systémem iPadOS
  • Apple TV+ a Apple Arcade: - filmová a seriálová streamovací služba a herní platforma, kde se za neomezený přístup k vybraným filmům, seriálům a hrám platí měsíční paušál 4,99 dolaru

Reklama

Doporučované