Hlavní obsah

Apple v Číně má prázdniny. Zdrží to výrobu levného iPhonu

Foto: Chet Landrum/Flickr

Odstávka provozu podniků v Číně možná pozdrží dodávky nového modelu iPhone.

Reklama

Trable spojené s koronavirem, které sužují především obyvatele Číny, se už projevují i na výsledcích firem. Pociťovat je už začíná také technologický gigant Apple, který přiznal, že kvůli čínské epidemii očekává v tomto čtvrtletí pokles hospodářských výsledků.

Článek

V reakci na rychle se šířící nákazu se čínská vláda rozhodla zrušit oslavy nového roku a celé zemi prodloužit volno. To se však může negativně projevit na firmách, které v zemi působí. Jedním z postižených je i technologický gigant Apple, kterému zde společnost Foxconn sestavuje iPhony.

Odborník na technologie Mark Gurman sdílel na svém twitterovém účtu vyjádření Applu, ve kterém firma oznamuje pozastavení činnosti. Apple byl kromě toho nucen přijmout preventivní opatření a uzavřít v Číně veškeré kancelářské budovy, obchody a kontaktní centra.

Vedení společnosti zatím neoznámilo předpokládané datum obnovení výroby. Pokud bude ale rozmach koronaviru pokračovat i nadále, dá se předpokládat, že řada firem v kritických oblastech přejde na režim povinného „home office“.

Společnost Foxconn tvrdí, že přerušení provozu ovlivní její fungování a dodávky jen minimálně. Oznámila, že výpadky v produkci zvládá nahrazovat díky výrobě v dalších továrnách ve Vietnamu, Indii nebo Mexiku.

To by se však mohlo změnit v případě, že by Čína podnikům nařídila ještě delší volno, než bylo původně stanoveno. V zemi se aktuálně téměř žádné telefony s nakousnutým jablkem nevyrábějí a tento stav potrvá minimálně do 9. února, kdy se předpokládá první otevření provozů.

Novější a levnější, ale možná nebude

Elektronika firmy z amerického Cupertina rozhodně nepatří k levným: na nejdražší iPhone aktuální generace musí průměrný Čech šetřit více než měsíc, protože stojí přes 40 tisíc korun. Firma však nakonec kapitulovala před hladem po dostupnějším modelu s logem nakousnutého jablka. Podle údajů, které přinesla agentura Bloomberg, se na levnějším iPhonu SE 2 už pracuje.

Nový model se měl začít vyrábět v únoru a zdroje zevnitř firmy uvádějí, že světu by se měl oficiálně představit v březnu. Jenže kvůli koronaviru – respektive kvůli pozastavení výroby v čínských továrnách – se dostal do ohrožení. Nejde totiž jen o Foxconn. Ten jednotlivé komponenty výrobců z různých koutů Asie, nejčastěji však z Číny, pouze kompletuje dohromady.

Pro iPhone SE, který začal Apple vyrábět v roce 2016, použila firma platformu modelu 5S, ale dostala do něj lepší fotoaparát i procesor. V případě letošní novinky Apple využije model 8 s obrazovkou 4,7 palce, systémem Touch ID schovaným v tlačítku a nejnovějším procesorem A13 s operační pamětí 3 GB.

Podle znalce útrob jablečné firmy Ming-Chi Kua, který platí za zdroj velmi důvěryhodných informací, by měl dostupnější model disponovat pamětí 64 nebo 128 GB a měl by se dodávat ve třech barvách – šedé, stříbrné a červené.

Reklama

Související témata:

Doporučované