Hlavní obsah

Apple v květnu začne Irsku splácet 330 miliard. Dublin ale daňový nedoplatek nechce

Apple musí kvůli neoprávněným daňovým výhodám doplácet Irsku 330 miliard, začne v květnu.

Reklama

Americká technologická společnost Apple začne v květnu splácet irské vládě daňový nedoplatek ve výši 13 miliard eur, tedy více než 330 miliard korun. Doplacení daní předloni nařídila Evropská komise. Irsko podle ní řadu let poskytovalo Applu neoprávněné daňové výhody.

Článek

Společnost Apple se proti předloňskému rozhodnutí Evropské komise o doplacení 13 miliard eur odvolala. Stejně postupovalo také Irsko. „Vláda s rozhodnutím komise zásadně nesouhlasí. Irsko nicméně jakožto člen Evropské unie hodlá dodržet své právní závazky,“ uvedl irský ministr financí Paschal Donohoe.

Donohoe dodal, že soudní stání ohledně odvolání Applu a Irska proti verdiktu komise pravděpodobně začne na podzim.

Přestože se výše nedoplatku vyšplhala na sumu přesahující 70 tisíc korun na hlavu každého občana Irské republiky včetně nemluvňat, Irové dlouhodobě odmítají doplatek daně přijmout. Za celkovou částku 13 miliard eur by mohli například postavit dvacet nových nemocnic.

Irská ekonomika je postavená na nízkých daních pro zahraniční firmy, které vytvářejí pracovní místa a investují do platů, infrastruktury či výzkumu. V Irsku mají své sídlo evropské pobočky firem Apple, Google, Facebook či Intel.

Pokud bude odvolání neúspěšné, strategie irské ekonomiky se zřejmě začne hroutit.

Začátku splácení daňového nedoplatku podle listu Financial Times předcházela dohoda mezi irskou vládou a technologickou firmou o založení svěřeneckého účtu. Na něm peníze zůstanou až do vyřízení odvolání proti rozhodnutí Evropské komise.

Donohoe uvedl, že celá částka by měla být na účet převedena do konce září. Evropská komise loni v říjnu kvůli průtahům při vymáhání peněz od Applu předvolala Irsko před nejvyšší evropský soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované