Hlavní obsah

Apple varuje před nižšími tržbami, problém našel v Číně

Apple snížil odhad tržeb kvůli slabému prodeji iPhonů v Číně.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký technologický gigant Apple snížil prognózu tržeb v prvním fiskálním čtvrtletí 2019 (do 29. prosince). Hlavním důvodem jsou oproti očekávání slabší prodeje v Číně, ale také menší zájem lidí o modernější přístroje.

Článek

V dopise investorům to oznámil šéf firmy Tim Cook. Apple nyní očekává, že za kvartál vykáže tržby na úrovni 84 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), zatímco původně předpovídal 89 až 93 miliard.

Analytici v průzkumu společnosti Refinitiv předpovídali tržby ve výši 91,5 miliardy dolarů. Akcie Applu v reakci oslabily o 7,5 procenta a tržní hodnota podniku tak klesla pod 700 miliard dolarů.

Varování Applu před zveřejněním čtvrtletních výsledků je první od roku 2007, kdy byl na trh uveden chytrý telefon iPhone.

Cook označil za hlavní problém zhoršování odbytu v Číně, na jejíž ekonomiku má negativní dopad nejistota z vývoje obchodních vztahů Číny s USA. Země se na příjmech Applu podílí téměř 20 procenty. Na výsledcích se ale také podepsala nabídka levnější výměny baterií, kterou firma zareagovala na žaloby kvůli záměrnému snižování výkonu některých starších telefonů iPhone. Rovněž se nenaplnily předpoklady firmy ohledně prodejů na rozvinutých trzích, kde lidé nevyměňovali své telefony za modernější modely tak rychle, jak kalkulovala. V neposlední řadě odbyt poznamenal silnější dolar.

Reklama

Doporučované