Hlavní obsah

Apple začne poprvé dodávat díly neautorizovaným servisům

Ilustrační foto.

Reklama

Americká společnost Apple začne poprvé prodávat díly, nástroje, diagnostiku a manuály k opravám rozbitých telefonů iPhone neautorizovaným opravnám. Uvádí to dnešní sdělení společnosti. Po letech lobbování proti zákonům v některých státech v USA, které Apple k této praxi nutily, to znamená zásadní posun v politice společnosti, napsala agentura Reuters.

Článek

Program bude nejprve spuštěn ve Spojených státech a později se rozšíří i na další země. Nezávislým opravnám budou nabízeny značkové díly pro pozáruční opravy za stejnou cenu, jakou Apple dává autorizovaným servisům.

Společnost si od toho slibuje zvýšení prodejů. Prodej telefonů iPhone Applu v posledních dvou čtvrtletích poklesl. Nižší příjmy ale pomohly kompenzovat prodeje příslušenství, jako jsou bezdrátová sluchátka AirPods nebo hodinky Apple Watch.

O které smartphony nejvíc stojí Češi (prodeje v 2. čtvrtletí)

Samsung (Jižní Korea) 369 000

Huawei (Čína) 154 000

Apple (USA) 148 000

Zdroj: Gartner

Neautorizované obchody a opravny si dlouho stěžovaly, že k tomu, aby se staly autorizovanými poskytovateli služeb Applu, společnost vyžaduje příliš velký odběr dílů. Velké technologické firmy dříve při lobbování proti zákonům v některých státech USA, které je nutily dodávat komponenty neautorizovaným servisům, argumentovaly snahami o udržení vysokého standardu služeb.

Společnost Apple uvedla, že nový program rok testovala s 20 podniky v Severní Americe, Evropě a Asii. Harmonogram pro jeho spuštění v zahraniční ale nesdělila.

Reklama

Související témata:

Doporučované