Hlavní obsah

Aquapark Čestlice a sjezdovka Monínec. Důvody, proč hejtmani Babišovi kývli

Foto: Seznam Zprávy

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) nejprve premiérovi odmítala vyhovět, nakonec ale vládě na prodloužení nouzového stavu kývla.

Reklama

Článek

Hodně příznivců opozičních stran vyčítá hejtmanům, že požádali Babišovu vládu o prodloužení nouzového stavu – a nedrželi tak basu se svým stranickým vedením, jež totéž ve Sněmovně odmítlo.

Detaily z jednání s Babišem ukazují, že to nebylo tak jednoduché a že krajští šéfové byli zpočátku rozděleni v názoru, jak dál. Trojice hejtmanů za ANO (Moravskoslezský, Ústecký a Zlínský kraj), pardubický Martin Netolický z ČSSD a karlovarský Petr Kulhánek z hnutí STAN byli jednoznačně pro pokračování stavu nouze.

Čtveřice hejtmanů z ODS (Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký a Vysočina) byla ochotna se o prodloužení bavit, jen pokud se změní některá dosavadní omezení.

„Babiš naznačoval, že vláda přirozeně daleko víc bude moci pomoci jen těm krajům, které o nouzový stav požádají, zatímco v ostatních ať si to tedy berou na triko sami, a za každého mrtvého tudíž bude zodpovědný hejtman,“ popisuje v podcastu reportér Václav Dolejší.

Vyhovět Babišovi nejvíc odmítali pražský primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Nakonec i oni kývli, když si představili šílený chaos, až by k nim lidé z ostatních regionů cestovali za nákupy nebo za zábavou – například vykoupat se v pražském aquaparku v Čestlicích nebo zalyžovat si na středočeské sjezdovce Monínec, byť obojí samozřejmě s omezeními, a aquapark dokonce s testováním všech návštěvníků.

Hejtmanka Pecková mluví o peklu, jež si o víkendu prožila. Nejprve dostávala výhrůžky od lidí, kteří se báli, že umřou, pokud nebude pokračovat nouzový stav. Když vládě kývla, přicházely jí stovky zpráv, že je Babišovým podržtaškou a kolik za to dostala.

Přitom Andrej Babiš by se s opozicí vůbec nemusel bavit, jako to ostatně dělal předchozí tři roky, kdyby se mu podařilo udržet podporu komunistů. „Babiš jim něco slíbil, ale opakovaně to nedodržel, takže se cítí podvedeni. Poslední kapkou asi bylo, když se neúspěšně snažili protlačit ruskou vakcínu Sputnik V do vládní očkovací strategie i bez schválení EU,“ míní reportérka Lucie Stuchlíková.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Aktualizace: Opravili jsme jméno hejtmana Karlovarského kraje, v původním textu jsme chybně uváděli Petr Suchánek místo Petr Kulhánek. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované