Hlavní obsah

Arabské ženy se emancipují. Svými videoblogy dobývají YouTube

Videoblogy o módě jdou dělat i v nikábu, ukazují arabské hvězdy YouTube.

 

Reklama

V Saúdské Arábii je YouTube jedním z hlavních zdrojů zábavy. Tamní ženy jsou na této stránce čím dál populárnější.

Článek

V přísnými pravidly islámu svázané Saúdské Arábii se ženy začínají více emancipovat. Arabky více vyjadřují své názory díky jejich kanálům na YouTube. Jejich videa se stala tak populárními, že sledovanost saúdských ženských vloggerek podle serveru Google vzrostla v Británii od minulého roku o 75 %.

„Na začátku jsem se bála na obrazovce objevit. Pro saúdskou dívku bylo vzácné ukázat se na sociálních médiích a o něčem mluvit. S časem ale strach zmizel. Za to děkuji mé rodině a její podpoře,” svěřila se CNN jedna ze saúdských youtuberek Hessa Al Awad.

Ta ve svých videích nosí nikáb. Čímž dodržuje saúdské předpisy. Navzdory tomu, že nikdy neodhalila svou tvář, počet jejích odběratelů stále roste. Nyní má skoro půl milionu sledujících.

„Okolí mě napadalo do té míry, že moji bratři ztratili některé ze svých přátel,“ vypráví Njoud al Shammari o svých začátcích. Je však zřejmé, že existují i zcela pozitivní názory. Dokazuje to více jak milionový počet odběratelů na Shammari kanálu.

Saúdská Arábie má celosvětově nejvyšší sledovanost kanálu YouTube na jednoho obyvatele. Pro místní je to hlavní zdroj zábavy, vzhledem k tomu, že kina jsou nezákonná a hudební koncerty jsou zřídka povolené.

Emancipace saúdských žen jde ruku v ruce s národním programem Vize 2030. Ten si klade za cíl zavedení moderní ekonomiky tím, že se zbaví závislosti na ropě. Arabské ženy doufají, že to přinese jistou kulturní reformu.

Reklama

Doporučované