Hlavní obsah

Arabsko-kurdská aliance s USA bombardovaly poslední enklávu IS v Sýrii

Podívejte se na záběry z nočního ostřelování poslední výspy islamistů ve východní Sýrii.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Jednotky kurdských Syrských demokratických sil podporované Spojenými státy v noci z pondělí na úterý bombardovaly poslední baštu radikálních islamistů na východě Sýrie nedaleko iráckých hranic. Podařilo se jim zničit sklady a vozidla a zabít zatím neznámý počet bojovníků IS. V minulých týdnech uteklo z enklávy několik tisíc lidí.

Článek

Poslední oblast, kterou ovládají radikálové z Islámského státu na východě Sýrie, se dnes stala terčem náletů a dělostřelecké palby. Vesnici Baghúz nedaleko irácké hranice se snaží dobýt bojovníci arabsko-kurdské koalice, kteří mají podporu Spojených států. Postupují ale pomalu. Chtějí se vyhnout velkým ztrátám na životech a ozbrojenci se jim zároveň snaží jejich postup zpomalit využitím odstřelovačů a nastražených výbušnin, napsala agentura Reuters.

Podle koalice Syrské demokratické síly (SDF) se v oblasti Baghúzu stále nacházejí ti nejobávanější zahraniční bojovníci Islámského státu. Od zahájení nejnovějšího útoku v neděli večer koalice dosáhla „mírného pokroku“ a zabila či zranila mnoho islamistických bojovníků, uvedl jeden z velitelů SDF. Podle nejmenovaného amerického zdroje se USA nicméně nedomnívají, že by se v oblasti mohli stále nacházet někteří z vysoce postavených vůdců Islámského státu.

Místní zdroje odhadují, že na malém území v Baghúzu, pod nímž je řada jeskyní a tunelů, zůstaly řádově stovky radikálů z IS. Vojenská operace proti nim byla minulý měsíc přerušena kvůli evakuacím civilního obyvatelstva.

Teroristé mezitím volají na spojence

Radikálové IS v Baghúzu vydali novou nahrávku s výzvou ke svým stoupencům. Mají po celém světě zaútočit na obranu těch, kteří jsou nyní obklíčení v Baghúzu. V této vesnici, kam se uchýlili poslední členové IS s rodinami, se podle nahrávky páchá holokaust. O záznamu v pondělí večer informovala zpravodajská skupina SITE.

Proti IS v Baghúzu bojuje arabsko-kurdská koalice SDF, která konečný úder oddalovala kvůli přítomnosti civilistů. SDF podporuje mezinárodní letecká koalice. Boje, označované za rozhodující, začaly v neděli, ale SDF postupuje pomalu, protože se chce vyhnout velkým ztrátám. Podle dnešní zprávy jejího mluvčího přišel IS o 38 lidí a na straně SDF jsou tři mrtví a deset zraněných.

Hlasový záznam IS je krátký, trvá pouze minutu a půl. Říká se na něm, že muži, ženy a děti v Baghúzu jsou vystaveni holokaustu. Mluvčí, který nesdělil své jméno, vyzval muslimské „bratry v Evropě a na celém světě, aby povstali proti křižákům a pomstili se ve jménu své víry“. Autenticitu nahrávky nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované