Hlavní obsah

Arabsko-kurdská koalice se stahuje z hraniční oblasti v Sýrii

Kurdové, ilustrační snímek.

Reklama

Pohraniční pásmo opouští v souladu rusko-turecké dohody. Zároveň apeluje na Kreml, ať jim pomůže vyjednávat se syrským diktátorem Asadem.

Článek

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) v neděli oznámila, že se na základě rusko-turecké dohody o příměří stahuje z pohraničního pásma v severovýchodní Sýrii.

Turecká armáda dnes zároveň uvedla, že kurdské oddíly YPG, jež jsou součástí SDF, zabily jednoho tureckého vojáka a dalších pět zranily při střetu u města Rás al-Ajn na turecko-syrských hranicích. Podle syrské tiskové agentury SANA se ve stejné oblasti Turci střetli i se syrskou armádou. Turecko však zatím tuto informaci nepotvrdilo, píše agentura Reuters.

„SDF se přesouvají na nové pozice pryč od turecko-syrské hranice přes severovýchodní Sýrii v souladu s podmínkami (rusko-turecké) dohody, aby zastavily krveprolití a chránily obyvatele regionu před tureckými útoky,“ uvedla arabsko-kurdská koalice ve vyjádření.

Koalice přitom naléhá na Rusko, aby zajistilo „konstruktivní dialog“ mezi kurdskými úřady v severovýchodní Sýrii a vládou syrského prezidenta Bašára Asada v Damašku.

Moskva je nejbližším Asadovým spojencem. Ruská vojenská podpora pomohla Asadovi zvrátit vývoj osmileté syrské občanské války a získat zpět rozsáhlá území v Sýrii.

Damašek prohlášení SDF přivítal. Mizí tím podle něj hlavní záminka pro „nehoráznou tureckou agresi na (syrském) území“. Vláda nyní bude pomáhat občanům „znovu se začlenit“, čímž se otevře cesta k „návratu syrské jednoty“, uvedlo podle tiskové agentury SANA syrské ministerstvo zahraničí.

Podle turecké armády dnes kurdští bojovníci napadli turecké vojáky, kteří byli v pohraniční oblasti na obhlídce, a jednoho zabili. Na Turky údajně vypálili střely z minometu a rakety. Ti následně proti kurdským ozbrojencům zakročili v sebeobraně, uvedla Ankara.

Oblast kolem města Rás al-Ajn spadá do třicetikilometrového pásma podél turecko-syrské hranice, odkud se mají Kurdové podle tureckého požadavku stáhnout. Ankara chce v oblasti vytvořit bezpečnou zónu, kam by se přemístila část z 3,6 milionu syrských uprchlíků, kteří se nyní nacházejí na tureckém území.

Navzdory příměří pokračují na severu Sýrie ojedinělé potyčky, z nichž se vzájemně obviňují obě strany. Turecko, které zahájilo ofenzívu 9. října, označuje kurdské oddíly YPG za teroristické. YPG přitom pomáhaly Spojeným státům v boji proti teroristické organizaci Islámský stát. V souvislosti s tureckou ofenzívou čelily USA kritice, že tuto operaci umožnily, když před jejím zahájením oznámily odsun svých vojáků ze severu Sýrie. Donald Trump na vojenský vpád do Sýrie reagoval vyhlášením protitureckých sankcí, které ovšem po několika dnech odvolal.

Po klidu zbraní domluveném Turky a Američany vyjednala Ankara v úterý s Moskvou prodloužení původního příměří o dalších 150 hodin. Tato lhůta vyprší příští úterý odpoledne. Po tomto datu mají na klid zbraní dohlížet společné rusko-turecké hlídky. Turecko již dříve pohrozilo, že pokud Kurdové do té doby oblast nevyklidí, zahájí proti nim znovu ofenzívu. Rusko varovalo Kurdy, že jim v takovém případě neposkytne ochranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované