Hlavní obsah

Arbitráž nechci předjímat, ale je to vážné, brání se zdanění šéf Sazky

Podívejte se na celý video rozhovor s generálním ředitelem Sazky Robertem Chvátalem.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sazka právě hraje o miliardy, brání se vyššímu zdanění. „Pokud bychom žili dál v prostředí živelných návrhů zdaňování na poslední chvíli, tak by důvěra v Česko byla ztracena,“ uvedl šéf Sazky Robert Chvátal pro SZ Byznys.

Článek

Vrásky na čele přidělal miliardáři Karlu Komárkovi, který ovládá Sazku přes svou skupinu KKCG, poslanecký návrh lidovce Pavla Bělobrádka. Ten přišel v poslední chvíli s pozměňovacím návrhem, jenž má za cíl zvýšit sazbu daně z loterií z aktuálních 35 na 55 procent.

Andreji Babišovi, který hledá peníze do krvácejícího rozpočtu, by to pravděpodobně příliš nevadilo, oficiálně ale předkládá vlastní návrh, který se zvýšením daní pro loterie nepočítá. Poslanci budou o návrhu hlasovat zřejmě příští týden navíc v balíku s dalšími důležitými zákony. Situace je tak dost nepřehledná.

Šéf Sazky Robert Chvátal tvrdí, že by stát naopak o peníze při vyšším zdanění přišel. Rozhovor pro Seznam Zprávy Byznys poskytl v den, kdy byla zároveň oficiálně oznámena investice do Sazka Group od amerických fondů Apollo. Ty získají zhruba 12 procent v nově vytvořené společnosti zastřešující loterie Sazka Group po Evropě výměnou za 500 milionů eur. Sazce tak více otevírají dveře na Západ. Nejen do Británie, ale také do USA.

Proč by Sazka neměla unést nárůst sektorové loterijní daně ze současných 35 na 55 procent?

Dopady takového zatížení jsou velikánské. Je potřeba si připomenout, že už loni se sazba zvýšila z 23 na 35 procent. Celkově je daňové zatížení už teď 50 procent z výnosu, protože si Sazka nemůže odpočítávat ani DPH a platí samozřejmě daň z zisku. Takže nové absolutně bezprecedentní daňové zatížení by znamenalo v podstatě konec Sazky tak, jak ji známe v Česku.

Za poslaneckým návrhem stojí lidovec Pavel Bělobrádek, který argumentuje tím, že průměrné zdanění loterií v EU je zhruba 63 procent. Co vy na to?

Ta argumentace je v podstatě lživá. Možná mu někdo dal porovnání jablek a hrušek. Každopádně daňové zatížení v evropských loteriích není 64 procent, já sám jsem viceprezidentem Evropských loterií a zásadně se od toho distancuji.

Report The European Lotteries z roku 2017 ale uvádí, že loterie v průměru vrací 63 % z hrubých výnosů zpět do společnosti.

Ano, ale to je dané také tím, že se porovnává nejen loterijní daň, ale i další daně, kterými jsou jednotlivé firmy zatížené. Z toho pohledu je česká Sazka už dnes na padesáti procentech, a pokud by sazby rostly podle návrhu pana Bělobrádka, bylo by zdanění blízko sedmdesáti procentům. Chci ale hlavně dodat, že takové živelné rychlokvaškové zdaňování jednoho jediného subjektu na trhu, aniž bych viděl zdaňování dalších firem v herním a hazardním trhu, je více než zarážející. Myslím, že je to nebezpečný signál pro celé podnikatelské prostředí v Česku. My operujeme ve čtyřech evropských zemích a takové zatížení tam nikde není.

Na druhou stranu asi chápete hlad státu po výběru větších daní v současné situaci? Když navíc váš sektor byl zasažen z oboru pravděpodobně nejméně a lidé dál sázejí.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že Sazka během posledních osmi let, kdy úspěšně restrukturalizovala hušákovskou éru papalášství (Aleš Hušák byl bývalý šéf Sazky, pozn. red.), byla schopná více než ztrojnásobit daňové odvody pro stát. Z jedné miliardy na tři a půl miliardy ročně. A neustále dojit jeden jediný subjekt se mi zdá absolutně neférové.

Máte představu, kdo za návrhem Pavla Bělobrádka stojí? Je to někdo z konkurence, z jiné části hazardního trhu?

Nechci spekulovat, jen doufám, že je to jen jeden poslanecký návrh. Také existuje návrh premiéra, který je podstatně vyváženější (Andrej Babiš navrhuje zvýšit sazby daně z 23 na 25 procent u kurzových sázek, zdanění loterií ponechává stejné, pozn. red.). Doufám, že se poslanci budou rozhodovat na základě faktů a racionálních argumentů, a ne na základě živelného návrhu.

Nepodcenili jste trochu celkové fungování Sazky na českém trhu? Neměli jste raději zůstat u původního přerozdělování části z výnosů do sportu? Teď by se vám asi argumentovalo lépe proti vyššímu zdanění.

Sazka je od samého počátku spojovaná s financováním českého sportu a já bych byl první a byl bych za to rád, kdyby nějaká část loterijní daně šla přímo na sport. Ale bylo rozhodnutí vlády, že veškeré zdanění Sazky půjde do státního rozpočtu.

Pokud by to větší zdanění prošlo, co konkrétně bude s firmou dělat? Včera jste uvedli, že by to byla drastická opatření.

Hlavně je potřeba vidět, že by to neznamenalo podojení Sazky o dalších 1,3 miliardy korun, jak návrh slibuje, ale fakticky by to znamenalo pro státní rozpočet ztrátu na úrovni jedné miliardy. Byli bychom nuceni například zavřít losy, protože bychom zavřeli zhruba polovinu distribuční sítě, což je asi 15 tisíc pracovních míst, a Sazka by nemohla dostát svým závazkům vůči financujícím bankám. Byl by to zlověstný signál pro celé podnikatelské prostředí.

Váš majitel, skupina KKCG, dnes oznámila získání strategické investice od amerických fondů Apollo Global Management. Proč máte nového partnera?

Je to investice do mezinárodní skupiny Sazka Group, která provozuje loterie v pěti evropských zemích a provozuje je efektivněji než jakýkoli stát. Důvodem jsou chystané investice do dalších perspektivních trhů společně s Apollo, které mají velkou reputaci. Česká Sazka je jednou ze zemí a určitě to neznamená dotování možných ztrát loterijní společnosti. Když to vezmu pozitivně, je tato investice důležitým signálem důvěry v Česko, a pokud bychom tady žili dál v prostředí velmi živelných návrhů zdaňování na poslední chvíli, tak by tato důvěra byla ztracena.

Naznačujete arbitráž proti Česku?

To nechci předjímat, ale je to velmi závažná věc, která se teď děje v České republice.

Je dalším cílem americký trh? Spekulovalo se o vstupu Sazka Group na burzu.

Je to jedna z možností, že bychom dál investovali i na americkém trhu, protože trh loterií se tam možná bude trochu jinak rozvíjet. Takže partnerství s Apollem, které v USA sídlí, má důležitý význam.

Jak velký podíl Apollo získalo v nově vytvořené společnosti Sazka Entertainment?

Nechci to komentovat, nezveřejňovali jsme to.

Je to trochu matematika. Apollo má investovat 500 milionů eur a vlastní kapitál firmy má činit 4,2 miliardy eur. Takže budou vlastnit kolem 12 procent?

Dobře jste si to propočítali.

Mají nějakou opci na navýšení podílu?

Zatím to tak nevypadá. Jednoznačně chceme, aby stávající management (vlastník) Sazka Group měl majoritu a rozhodovací pravomoci, protože jsme dokázali úspěšně restrukturalizovat loterie v pěti evropských zemích.

Může ten dnes oznámený vstup investora ještě narušit právě zamýšlené vyšší zdanění české Sazky? Hodnota firmy by byla v takovém případě podstatně nižší.

Jakýkoli další likvidační postup vůči české Sazce by byl velmi nešťastným signálem vůči tomu, jakým způsobem se v Česku přistupuje k regulaci herního průmyslu, a nedokážu si představit, že to může být cokoli pozitivního pro celou Sazka Group.

Reklama

Doporučované