Hlavní obsah

Arca je v úpadku. Správcem krachu dvacetiletí bude Lee Louda z OKD

Arca Investments je největší bankrot posledních dvaceti let.

Reklama

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek investiční společnosti Arca Investments. Téměř 1900 věřitelům dluží 19 miliard korun. Firma si půjčovala od lidí prostřednictvím krátkodobých směnek.

Článek

Po dlouhých měsících se největší krach posledních dvou dekád posunul výrazně kupředu. Pražský městský soud kromě vyhlášení úpadku společnosti Arca Investments jmenoval také předběžného insolvenčního správce. Tím se stane Lee Louda, který má zvláštní povolení vést velké bankroty. V současnosti je mimo jiné správcem zkrachovalé části uhelného podniku OKD.

„V současné době se seznamuji s usnesením insolvenčního soudu a jeho odůvodněním. Je zatím předčasné se v tuto chvíli k případu Arca Investments z mé strany vyjadřovat,“ reagoval Louda.

První kroky v podobných situacích ale popsal. „Obecným postupem prvních dní v každém insolvenčním řízení je dobré nastavení komunikace s dlužníkem, včetně oficiální výzvy správce na součinnost. K tomu patří i rychlé zorientování se v aktuálních i akutních problémech s provozem podniku dlužníka, s případnými koncernovými přesahy. Kroky správce vedou také ke zjišťování a zajišťování majetku v majetkové podstatě dlužníka,“ dodal Louda.

Soud vyhlásil s Arcou takzvané místní insolvenční řízení, které se týká majetku na území České republiky. Skupina má aktiva i na Slovensku.

Loudu na pozici správce navrhla samotná Arca. Ke jmenování mu pomohl také fakt, že je již insolvenčním správcem firem Františkovy Lázně Savoy a Potraviny Delia. Obě patří do skupiny Arca Capital, jejíž mateřskou firmou je právě Arca Investments.

Správce bude mít důležitou úlohu prověřit majetkové transakce, ke kterým ve firmě docházelo. A to nejen v posledním půl roce, kdy se bankrot ocitl mimo insolvenční dozor. Kauzu totiž na dlouhé měsíce ochromily právní půtky a čekání na soudní verdikty.

„Insolvenční správce může rozporovat neúčinné právní úkony dlužníka s účinky rok před zahájením insolvenčního řízení. V případě koncernu nebo osob blízkých lze rozporovat tři roky zpětně a u úmyslně zkracujících úkonů jde o pět let,“ uvedl Jaroslav Brož, další z úzkého kruhu elitních insolvenčních správců.

Cestu ke jmenování správce firmy Arca Investments otevřelo teprve nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Rozsudkem se v opakovaném řízení musel řídit městský soud. Následovat by mělo ustanovení předběžného věřitelského výboru. O počet jeho členů a obsazení teď mezi věřitelskými bloky Arcy probíhá líté klání.

Jedna z transakcí, která se může stát předmětem zájmu insolvenčního správce, se uskutečnila loni na jaře. Arca tehdy oznámila vstup do realitní kanceláře M&M Reality. Majitel realitky Petr Morcinek tehdy získal od Arky zálohu na menšinový podíl ve výši téměř 100 milionů korun. Ve stejné době už ovšem část věřitelů Arky marně čekala na proplacení směnek po splatnosti. Transakce s M&M reality nakonec spadla pod stůl. Není však jasné, jestli Morcinek vrátil celou zálohu. Jisté jen je, že Arca na konci roku 2020 získala minoritní podíl v realitce do zástavy.

Po zveřejnění článku na SZ Byznys podali věřitelé zastoupení advokátem Pavlem Kormanem mimo jiné návrh na vydání předběžného opatření, které by výrazně omezilo nakládání Arky s majetkem.

„To, že informace o této transakci Arca Investments neuvedla v rámci svého insolvenčního návrhu a jeho zákonných příloh, je velmi nezvyklé, stejně jako trvající mlčení Arca Investments o této transakci,“ uvedl Korman.

Na podezřelé transakce ve firmě upozorňuje její bývalý spolumajitel Pavol Krúpa. Ten je nyní v ostrém konfliktu se současným většinovým akcionářem Arky Rastislavem Veličem.

Samotná Arca však popírá, že by podnikala cokoliv v neprospěch věřitelů. „Pravidla jsou skupinou vždy striktně dodržována. Nepředpokládáme, že by zde byly relevantní důvody pro odpůrčí žalobu,“ reagoval mediální zástupce Arcy Ondřej Pechar.

Skupina Arca Capital je investiční firmou s pestrým portfoliem. Sahá od nemovitostí přes personální agentury až po energetiku. Většinu byznysu má v České republice a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Doporučované