Hlavní obsah

Arca vyhrála, protlačila vlastní scénář řešení svého obřího krachu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zkrachovalá firma Arca Investments je na vrcholu pyramidy celé skupiny Arca Capital.

Reklama

Bankrot společnosti Arca Investments, což je největší krach od konce 90. let, se bude řešit reorganizací. A to podle scénáře navrženého samotným bankrotářem. Rozhodla o tom schůze věřitelů Arcy.

Článek

Zkrachovalá investiční společnost Arca Investments dostala od věřitelů šanci na sestavení vlastního reorganizačního plánu. V něm slibuje 1 900 věřitelům s pohledávkami kolem 19 miliard korun návrat nejméně poloviny dluhů.

O reorganizaci rozhodla schůze věřitelů, která se během svého druhého dne protáhla až do pozdních odpoledních hodin.

„Je to nejlepší řešení pro věřitele. Vnímáme to jako výsledek několikaměsíční tvrdé práce ve spolupráci s prozatímním věřitelským výborem,“ reagoval Peter Janiga z vedení Arca Investments.

Pro samotnou reorganizaci hlasovali věřitelé s pohledávkami za více než 11 miliard korun. Na schůzi byli věřitelé s pohledávkami přes 12 miliard.

Fond IFIS a věřitelská skupina okolo advokáta Jana Langmeiera následně navrhla, aby Arca nedostala přednostní právo sestavit reorganizační plán. Většina věřitelů se však rozhodla dát Arce a jejím poradcům šanci. Například IFIS původně navrhoval, aby reorganizační plán Arcy sestavili věřitelé.

Principy reorganizace navržené Arcou spočívají mimo jiné ve vyčlenění velké části majetku Arcy do nové firmy. Pod profesionálním vedením má pak nová společnost rozvíjet životaschopné projekty Arcy a po sedmi letech je prodat investorům. Z výtěžku se pak budou uspokojovat věřitelé.

Zákulisní vyjednávání

Středeční schůze věřitelů začala se zpožděním dvě a půl hodiny proti plánovanému začátku. Důvodem bylo komplikované přepočítávání věřitelských hlasů, které bylo nutné po úterní části schůze udělat znovu od začátku. Podle aktérů věřitelské schůze ale právě velké zpoždění umožnilo přeskupení sil a uzavření zákulisních dohod mezi různými věřitelskými skupinami.

„Taková insolvence tu zatím nebyla. Myslím, že na něco takového zatím není připravený ani insolvenční zákon,“ poznamenal soudce Městského soudu v Praze Aleš Bartoš.

Foto: Seznam Zprávy

Struktura hlavních firem napojených na Arca Investments.

Do insolvenčního řízení s Arcou se přihlásilo 1 725 věřitelů. Insolvenční správce Lee Louda uznal pohledávky v objemu 15,7 miliardy korun. Popřel přihlášky za 515 milionů. Hlasovací práva na schůzi věřitelů získaly pohledávky v hodnotě 12,2 miliardy korun. To bylo mírně méně než v úterý.

Věřitelé na schůzi mimo jiné rozhodli o odvolání stávajícího prozatímního věřitelského výboru. Téměř jednohlasně pak věřitelé zvolili nový věřitelský výbor. Za zajištěné věřitele v něm usednou J&T Banka a Caleson Debt Solution ze skupiny Gomanold. To je rovněž firma blízká J&T. Za nezajištěné věřitele ve výboru bude sdružení Avea a společnosti Traficon Inkasní, Real Controls a Spojené kartáčovny.

Z věřitelského výboru naopak vypadli zástupci skupiny zastřešené advokátem Michalem Žižlavským, Janem Langmeierem a fond IFIS.

„Jsme rádi, že se našla takto široká dohoda,“ uvedl zástupce J&T Banky Petr Sprinz.

Jako jediná se zdržela hlasování o věřitelském výboru skupina zastoupená právníkem Janem Langmeierem. Důvodem je fakt, že čelní představitelé sdružení Avea a firmy Traficon se podíleli na distribuci směnek Arca Investments.

„Schůzi věřitelů a věřitelský výbor ovládli bývalí distributoři směnek Arca Investments. Zejména pak prostřednictvím spolku Avea a Traficon Advisors, tedy subjektů, které si minimálně velmi dobře rozumí s dlužníkem, od čehož se odvíjí a bude odvíjet i další směřování insolvenčního řízení Arca Investments,“ uvedl Langmeier.

Klíčový spojenec

Hlasy spolku Avea mají v insolvenci velkou váhu. Zastupují věřitele s pohledávkami za 3,5 miliardy korun. Už v první den věřitelské schůze se několik věřitelských skupin pokusilo Aveu kvůli údajnému napojení na Arcu vyšachovat z hlasování o osudu Arcy. Insolvenční správce Louda však s odkazem na zjištění svých poradců odmítl, že by Arca a Avea tvořily takzvaný koncern, tedy propojené subjekty.

Druhému jednacímu dni schůze věřitelů předcházela složitá jednání různých věřitelských skupin. Podle kuloárních informací se jednalo i v noci z úterý na středu. „Bylo to velmi náročné,“ uvedl k jednáním Jan Stávek ze společnosti Traficon Inkasní.

Kauza Arca Investments je největším bankrotem od konce 90. let. Firma si půjčovala od lidí prostřednictvím krátkodobých směnek na dlouhodobé projekty. Peníze pak dále půjčovala svým firmám v koncernu Arc a Capital rozkročeném hlavně mezi Česko a Slovensko. Další zájmy má firma na Maltě, na Kypru a ve Velké Británii. Skupina má byznys od pracovních agentur přes nemovitosti až po finanční služby.

Reklama

Doporučované