Hlavní obsah

Archeologové objevili v Českých Budějovicích ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.

Foto: Foto: Wikimedia Commons - Acoma (CC BY 3.0)

Náhrobek Přemysla Otakara II.

Reklama

Cenný nález se podařil archeologům v jihočeské metropoli.

Článek

Archeologové objevili při záchranném výzkumu a geofyzikálního průzkumu kláštera na českobudějovickém Piaristickém náměstí dřevěnou schránu, v níž jsou podle dochovaných zpráv uloženy ostatky Jindřicha Libraria OP (Ordo Praedicatorum, Řád bratří kazatelů). Byl prvním převorem českobudějovického kláštera dominikánů po jeho založení a zemřel v roce 1281. Podle dochovaných legend byl zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II. Novinářům to dnes řekli archeologové.

Přemysl Otakar II. město České Budějovice založil. V klášterním kostele Obětování Panny Marie se v jedné z gotických zdí podařilo detekovat a potvrdit dutý prostor a v něm dřevěnou schránu a písemnosti. „Nalezená dutina je zaklenuta gotickým lomeným obloukem, na stěnách jsou patrné nápisy. V objevené dřevěné schráně jsou podle dochovaných zpráv druhotně uloženy ostatky významné osobnosti českého království 13. století, Jindřicha Libraria,“ řekla archeoložka z Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

Po prvním průzkumném vrtu dnes archeologové vyvrtají do nově objevené prostory vrt další a spustí průzkumnou minisondu, která objevený prostor detailně zmapuje. „Speciálně upravené robotické rameno, určené původně pro šetrný odběr vzorků, umožní přečíst písemnosti uvnitř, na stěnách i na papírech u dřevěné schrány,“ uvedli archeologové.

Librarius byl po celou dobu existence kláštera považován za blahoslaveného. Králi Přemyslu Otakarovi II. prý poradil, aby si založením nového kláštera vyprosil od Boha narození vytouženého potomka a dědice, pozdějšího krále Václava II. Až výzkum skončí, budou ostatky Jindřicha Libraria důstojně uloženy v klášterním kostele Obětování Panny Marie, uvedli archeologové.

Reklama

Doporučované