Hlavní obsah

Archeologové objevili v Pompejích dva tisíce let starou antickou fresku. Zobrazuje erotickou scénu z řecké mytologie

Freska Léda s labutí, kterou archeologové objevili v Pompejích.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Antickou fresku zobrazující erotickou scénu z řecké mytologie v pátek objevili archeologové v Pompejích. Odhalili ji v průběhu zpevňování zachované části antického města. Dva tisíce let staré umělecké dílo zobrazuje mytologický příběh s názvem Léda s labutí, v němž na sebe řecký bůh Zeus přebírá podobu labutě a svádí spartskou královnu Lédu, manželku krále Tyndarea. Další fresky vyobrazující řeckou mytologii archeologové našli na několika místech Pompejí.

Článek

Královna Léda na obraze sedí na židli a je zabalená ve zlatém plášti, jímž chrání labuť na svém klíně. Tento výjev byl v průběhu let různě interpretován – některými byl vnímán jako domluvené setkání, jinými dokonce i jako znásilnění. Podle ředitele archeologického areálu v Pompejích Massima Osanny je freska výjimečná tím, že Léda upírá zrak na toho, kdo se na obraz dívá.

Ložnice, v níž archeologové fresku nalezli, se nachází nedaleko chodby vedoucí ke vchodu do domu, kde byla podle vyjádření archeologického areálu již dříve objevena další nádherná freska. Vlastník domu byl podle Osanny nejspíš bohatý obchodník, který chtěl ukázat, že „je kulturně na výši“, a proto si interiér vyzdobil freskami inspirovanými mýty.

Zatím neodhalené části domu zůstanou z bezpečnostních důvodů tak, jak jsou nyní, napsala agentura ANSA. Archeologové nicméně zvažují možnost, že by fresky přemístili do míst, kde by byly více chráněny a kde by je bylo možné ukázat veřejnosti.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis. Pompeje patří mezi jedno z nejhojněji navštěvovaných míst v Itálii.

Reklama

Doporučované