Hlavní obsah

Archeologové věří, že našli hrobku svatého Mikuláše

Archeologové: Svatyně v podzemí kostela je v dobrém stavu. Věříme, že dosud neutrpěla žádné škodyVideo: Ruptly

 

Reklama

Studium nových dokumentů přineslo archeologům stopy k nalezení hrobky.

Článek

Turečtí archeologové se domnívají, že našli hrob svatého Mikuláše. O nálezu údajně nedotčené hrobky s ostatky štědrého světce v Demre v provincii Antalya na jihozápadě Turecka informoval server BBC News.

Demre se ve 4. století našeho letopočtu, kdy tam svatý Mikuláš žil a působil jako biskup, nazývalo Myra a leželo v tehdy řecké Lýkii. Až dosud se věřilo, že světcovy ostatky se nacházejí v italském přístavu Bari, kam je z Myry, tehdy ještě řeckého města, měli roku 1087 přenést italští obchodníci. Ti se jich zmocnili, aby je uchránili před nájezdy stále rozpínavějších seldžuckých Turků.

Magnet pro turisty

Cemil Karabayram, který má na starosti památky v provincii Antalya, v tureckém listu Hürriyet uvedl, že nové výzkumy odhalily, že pod svatomikulášským kostelem v Demre, hojně vyhledávaném poutníky, se nachází nedotčená hrobka.

„Svatyně v podzemí kostela je v dobrém stavu. Věříme, že dosud neutrpěla žádné škody. Ale je těžké se do ní dostat, protože v základech se nalézají kameny s uměleckými motivy, které je třeba nejprve okopírovat a pak vyzdvihnout,“ vysvětlil. Uvedl také, že při zkoumání starých dokumentů se přišlo na poznámky, podle nichž ostatky převezené do Bari patřily jinému knězi.

„Oči světa budou upřeny sem. Tvrdíme, že ostatky svatého Mikuláše zůstaly nepoškozené v této hrobce. Jsme v poslední etapě. Pokud uspějeme, turistika v Antalyi získá mocný magnet,“ doufá Karabayram. Do závěrečné fáze vykopávek se má zapojit tomograf, zemní radar a osm akademiků.

Mikulášské tradice

Mikulášská tradice je rozšířená po celém světě. Křesťané si 6. prosince připomínají památku Mikuláše, biskupa z turecké Myry (dnes Demre), který se narodil kolem roku 280 v Turecku, kde také 6. prosince 345 zemřel. Svatý Mikuláš proslul štědrostí jako obránce víry a zachránce nespravedlivě obviněných. Dodnes je tento asi nejznámější svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterdamu či italského Bari.

O jeho životě se traduje mnoho legend. Podle nejznámější z nich zachránil před nevěstincem tři dcery chudého otce tím, že jim vhodil v noci oknem do světnice tři měšce zlaťáků. Mikulášův kult se postupně rozšířil po celé oblasti působení řecké církve a později i na slovanské země, do Evropy i Ameriky.

V Nizozemsku, kde je mikulášská tradice nejsilnější, Mikuláš pod jménem Sinterklaas připlouvá z moře a dětem rozhazuje cukroví a ovoce. Odtud se také asi ve 13. století tato tradice rozšířila přes Německo do českých zemí. Svatý Mikuláš se stal předobrazem i amerického Santa Clause nebo německého Weihnachtsmanna.

Reklama

Související témata:

Doporučované