Hlavní obsah

„Architekt genocidy“. Marxův pomník znovu poničili vandalové

Pomník Karla Marxe už podruhé během dvou týdnů poničili vandalové.Video: Reuters

 

Reklama

Londýnský pomník Karla Marxe už podruhé během dvou týdnů poničili vandalové, tentokrát ho posprejovali. Hřbitovní správa čin jednoznačně odsoudila, policie po pachateli stále pátrá.

Článek

Neznámý vandal opět poničil na hřbitově v londýnské čtvrti Highgate náhrobní desku německého filozofa a teoretika komunismu Karla Marxe. Oznámil to deník The Guardian, který připomněl, že se tak stalo už podruhé za dva týdny.

Na desku Marxova hrobu nastříkal kdosi červenou barvou nápisy „doktrína nenávisti“ či „architekt genocidy“. Jeden z návštěvníků hřbitova událost komentoval slovy, že byl útokem šokován. „Jsem překvapen, že někdo v roce 2019 má potřebu něco takového udělat,“ řekl jedenatřicetiletý Maxwell Blowfield, zaměstnanec Britského muzea.

„Zbytečné, hloupé a ignorantské. Ať už si o Marxově odkazu myslíte cokoli, tohle není způsob, jak to vyjádřit,“ napsalo vedení hřbitova na svém Twitteru.

Policie požádala veřejnost o pomoc s pátráním po pachateli a uvedla, že zatím nikoho nezatkla ani v souvislosti s předchozím incidentem, který se stal 4. února a při němž vandal poškodil náhrobek kladivem.

Myšlenky a dílo Karla Marxe (1818–1883) pomohly organizovat boj dělníků za lepší pracovní podmínky, ale později upravené podle potřeb některých komunistických vůdců se staly i ospravedlněním pro diktátorské režimy. S Bedřichem Engelsem vyzýval Marx ke spojení proletářů všech zemí a ke svržení kapitalismu ozbrojenou revolucí. Dodnes má Marx řadu příznivců i odpůrců; v roce 1999 ho Britové v anketě BBC zvolili myslitelem tisíciletí (druhý skončil Albert Einstein).

Reklama

Doporučované